Okul öncesi öğretmen adaylarının çokkültürlü çalışmalar hakkında tutumlarının incelenmesi
Examination the attitudes of pre-service pre-school teachers towards multicultural education
  1. Tez No: 565189
  2. Yazar: PELİN MOUMİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YEŞİM FAZLIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Çokkültürlü eğitim, öğretmen adayları, okul öncesi eğitim, Multicultural education, pre-service teachers, early childhood education
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu araştırma da, okul öncesi öğretmen adaylarının çokkültürlü eğitime yönelik tutumlarının incelenmesi amaçlamaktadır. Çalışma, nicel araştırma yöntemini esas alan, genel tarama modelinde yapılandırılmıştır. Araştırmada Yavuz ve Anıl'ın (2010) geliştirmiş olduğu“Öğretmen Adayları İçin Çokkültürlü Eğitime Yönelik Tutum Ölçeği (ÖÇKET)”veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Araştırmada çalışma grubu olarak, Türkiye Trakya Üniversitesi ve Yunanistan Dimokritos Üniversitesi'nde Okul Öncesi Öğretmenliği Bölümü'nde eğitim alan toplam 230 öğretmen adayı yer almaktadır. Araştırmaya katılan öğretmen adaylarının 99'u Trakya Üniversitesinde ve 130'u ise Dimokritus Üniversitesinde öğrenim görmektedir. Katılımcıların 113'ü birinci sınıf ve geriye kalan 117'si ise dördüncü sınıf öğretmen adayıdır. Çalışmaya katılanların 219'unu kadın ve 11'i ise erkek öğretmen adayı oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama süreci, katılımcıların gönüllülük esası göz önünde bulundurularak gerçekleşmiştir. Araştırmada betimsel istatistiklerden ve bağımsız örneklem t-testi (SPSS17.0) analizinden yararlanılmıştır. Araştırmada elde edilen bulgulara göre öğretmen adaylarının ÖÇKET'ten aldıkları ortalama puanlarının olduğu, 'Çokkültürlü Eğitime Yönelik Tutumlarının' anlamlı düzeyde olumlu olduğu bulgusuna rastlanmıştır. Yapılan analizlerde katılımcıların ÖÇKET puanlarının sınıf düzeylerine, daha önce çokkültürlü çalışma içeren dersi alma durumlarına ve daha önce çokkültürlü çalışma içeren bir projede yer alma durumlarına göre anlamlı bir farka rastlanılmamıştır. Ancak, katılımcıların ÖÇKET puanları ile eğitimlerini sürdürdükleri okul (üniversiteler) arasında anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Yani Trakya Üniversitesi'nde öğrenim gören öğretmen adaylarının, Dimokritos Üniversitesi'nde öğrenim gören öğretmen adaylarına göre çokkültürlü eğitime yönelik tutumlarının daha yüksek olduğu görülmüştür. Sonuç olarak araştırma bulgularından elde edilen sonuçlara göre öğretmen adaylarının“çokkültürlü eğitime”yönelik tutumlarının olumlu olduğu söylemek mümkündür.
Özet (Çeviri)
This study also aims to examination the attitudes of pre-service pre-school teachers towards multicultural education. The study was designed with the general screening method, which is a quantitative research method. In the study,“the Scale of Attitude towards Multicultural Education for Pre-Service Teachers”(ÖÇKET) developed by Yavuz and Anıl (2010) was used as data collection tool. In the study, the study group consisted of a total of 230 pre-service teachers studying Early Childhood Education at Trakya University in Turkey and in Democritus University in Greece. 99 out of the pre-service teachers involved in the study studied at Trakya University while the remaining 130 studied at Democritus University. 113 of the subjects were the pre-service teachers studying their first year while 117 were those studying the fourth year. Of the pre-service teachers involved in the study, 219 were female and 11 were male. In the study, the data collection was conducted based on voluntary participation. Descriptive statistics and independent samples t-test were used in the study. According to the findings of the study, the average score obtained by the pre-service teachers from ÖÇKET was and their 'Attitudes towards Multicultural Education' were found to be significantly positive. In the analyses, no significant difference was found between the participants' ÖÇKET scores in terms of class levels, whether or not they have previously taken a course involving a multicultural work and whether or not they have previously taken part in a project involving a multicultural work. However, there was a significant difference between the participants' ÖÇKET scores in terms of school in which they studied (university). Namely, it was shown that the attitudes of the pre-service teachers studying at Trakya University were higher than those of the teachers who were studying at Democritus University. In conclusion, according to the results generated from the study findings, it can be claimed that the pre-service teachers' attitudes towards“multicultural education”are positive.