Afet Ilgaz'ın eserlerinde sosyal eleştiri
The social criticism in Afet Ilgaz's arts
- Tez No: 565246
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FİKRET USLUCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Afet Ilgaz, sosyal elestiri, roman, hikâye, Afet Ilgaz, social criticism, novel, storie
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 190
Özet
Roman ve hikâye türünde eserler kaleme alan yazarlar, yazdıklarıyla ve romanda yarattıkları karakterlerle kendilerini ifade etme imkânı bulur. Devrinde yasanan degisimlerden etkilenen edebiyat, toplumun sorunlarına kayıtsız kalamayarak bulundugu kültürün degerlerine göre sekillenir. Çalısmada, edebiyatımıza sosyalist bir romancı olarak giren Afet Ilgaz'ın eserlerindeki sosyal elestiri unsurları incelenmistir. Böylece yazarın roman ve hikâyelerindeki sosyal, siyasal, toplumsal, dini vd. elestiri unsurlarına yer verilerek Ilgaz'ın eserleri degerlendirilmeye çalısılmıstır. Yazarın kadın, evlilik, din, aile hayatı gibi konulara bakıs tarzı ve bu kavramlarla ilgili elestirel bakıs açısı sunulmustur. Arastırma Afet Ilgaz'ın; Esiktekiler, Asamalar, Sendika, Bir Feministin Dogruya Yakın Portresi, Garip Bir Dava, Ermis, Ad Semud Medyen, Yol, Yolcu, Menekselendi Sular, Sorgu ve Dervis romanları; Bedriye, Basörtülüler, Toprak, Halk Hikayeleri, Çeribası Abdullah'la Idamlık Ismail, Ölü Bir Kadın Yazar, Kazdagı Öyküleri adlı hikaye kitapları ve Yeditepe dergisinde yayınlanan Hayır Tekrar Aglamayacagım, Ev Sahiplerinin Yası ve Dilencinin Kızı hikayelerindeki sosyal elestiri unsurlarını belirlemeye çalısan bir incelemedir.
Özet (Çeviri)
Novel and story writers have an opportunity to express themselves in their characters and what they write. Literature that is affected by the changes in its period cannot be separated from the problems of the society and it is shaped around cultural values. In this study, the works of Afet Ilgaz, who attends the literature as a socialist, have been analyzed. Thus, the works of the writer have been studied regarding social, political and religious criticism elements. The opinions of the writer about women, marriage, religion, family life and the critical point of view are presented. This is a research that analysing the social criticism elements in Ilgaz's novels,“Esiktekiler, Asamalar, Sendika, Bir Feministin Dogruya Yakın Portresi, Garip Bir Dava, Ermis, Ad Semud Medyen, Yol, Yolcu, Menekselendi Sular, Sorgu ve Dervis”, the stories“Bedriye, Basörtülüler, Toprak, Halk Hikayeleri, Çeribası Abdullah'la Idamlık Ismail, Ölü Bir Kadın Yazar, Kazdagı Öyküleri”and“Hayır Tekrar Aglamayacagım, Ev Sahiplerinin Yası ve Dilencinin Kızı”which are published in Yeditepe magazine.