Uluslararası sistemde vergilendirme egemenliği: Türk vergi politikası üzerine bir çalışma
Tax sovereignty in the international system: A study on the Turkish tax policy
  1. Tez No: 565265
  2. Yazar: VOLKAN ARSLANTEKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE ASLIHAN ÇELENK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Uluslararası İlişkiler, Finance, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Vergi Egemenliği, Karşılıklı Ekonomik Bağımlılık, Vergi Egemenliğini Etkileyen Aktörler, Vergi Egemenliği Devri, Vergilendirme Yetkisi, Turkish Tax Sovereignty, Non-states actors which impact tax sovereignty, Tax-Raising Power, Transfer of Tax Sovereignty, Liberalism
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 170
Özet
Bu çalışmada liberalizmin unsurlarından kaynaklanan uluslararası karşılıklı iktisadi bağımlılık durumunun vergi egemenliği üzerine etkisi incelenmiş ve bunun Türk vergi politikasına yansıması ele alınmıştır. Liberalizmin unsurlarından küreselleşme ve serbest ticaret olgusu, karşılıklı ekonomik bağımlılığın yoğunlaşmasına sebep olmuş ve devlet dışı aktörler ulus devletlerin egemenliğini ve sınırlarını tehdit eder hale gelmiştir. Böylece ulus devletin egemenlik hakları aşınmaya başlamıştır. Bu durum devletlerin vergilendirme yetkisine de yansımış ve vergi egemenliğini etkilemiştir. Ulus devletler ise uluslararası düzende siyasi ve özellikle ekonomik olarak ayakta kalabilmek amacıyla uluslararası örgütler, uluslararası anlaşmalar ve çok uluslu şirketler gibi devlet dışı aktörler lehine vergi egemenliklerinden tavizler vermiştir. Türkiye de bir ulus devlet olarak karşılıklı ekonomik bağımlılık koşulları altında dünya düzeninde yerini sağlamlaştırmak ve uluslararası piyasanın yaratmış olduğu rekabet ortamında ekonomik ve siyasi olarak varlık gösterebilmek için liberalizmin teşvik ettiği işbirliği anlayışıyla bahsi geçen devlet dışı aktörler lehine vergi egemenliğinden bazen gönüllü bazense zorunlu olarak feragatte bulunmuştur. Bu nedenle vergi egemenliğini etkileyen devlet dışı aktörlerin ülkemiz ve diğer ülkelerin vergi egemenliğine etkisinin ortaya konulması gerekmektedir. Zira ülkemizin ve diğer ulus devletlerin liberalizmin oluşturduğu iktisadi karşılıklı bağımlılık ortamında vergi egemenliğinden bu gibi tavizler vermeleri kaçınılmaz olmuştur.
Özet (Çeviri)
This study deals with the concept of tax sovereignty in the international system and its impacts on the national taxation policies. Specifically, the thesis discusses the effect of international political economic actors and international agreements on Turkey's taxation policy and tax sovereignty. Globalization causes more international economic interdependence and non-state actors become more involved in national politics and economies. As a result, there occurs erosion in the economic sovereignty of states, which affects their taxation rights. In order to be able to compete in the global international order, the states have to make a compromise in their sovereign right to execute a national taxation policy in favor of non-state actors like international organizations, international agreements and multinational companies. Turkey constitutes an example to this situation and under the circumstances of the international economic interdependence in an attempt to strengthen its place in the international system; it also has to relinquish its tax sovereignty. Therefore, It needs to be presented that the impact, which is on our country's and the others' tax ascendency, of the non-state actors that influence the tax sovereignty.