An Object oriented approach to design of a modular shop floor controller
  1. Tez No: 56530
  2. Yazar: HAKKI ÖZGÜR ÜNVER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER ANLAĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İmalat Sistemi Denetlenmesi, Nesneye Yönelik yaklaşım, Esnek İmalat Sistemleri, Shop Floor Control, Object Oriented Approach, Flexible Manufacturing Systems. IV
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu çalışmada, nesneye yönelik programlama yaklaşımı kullanılarak, bir imalat sisteminin denetlenmesi için bir grup yazılım geliştirilmesi amaçlanmıştır. Sözkonusu imalat sistemi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Makina Mühendisliği Bölümünde, sadece eğitim amaçlı değil, aynı zamanda sanayideki Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelere araştırma ve geliştirme olanakları sağlamak için kurulan pilot bir Esnek İmalat Sistemidir. Sistemin denetleme stratejisi için hiyerarşik bir yaklaşım uygulanmıştır. Sistem herbiri bir CNC takım tezgahı, bir taşıma robotu, bir parça deposu vedenetleme için bir bilgisayar içeren iki esnek imalat hücresinden oluşmaktadır. Bir seviye yukarıda, ana denetleme bilgisayarı hücre olaylarını ve bir kapalı çevrim konveyor tarafından yapılan hücreler arası parça taşıma işlemini denetler. Kullanıcı ana bilgisayarda bulunan, imalat sisteminin ortak veri tabanına bağlanarak bir parça kümesi hazırlayabilir ve ana denetleyici yazılımı içinde bulunan işlem zamanlayıcısı algoritmasını kullanarak sistem için işlem zamanlaması yapabilir. Gerekli G-Kodu ve emir dosyalarını hücre bilgisayarlarına yerel ağ ile aktardıktan sonra otomatik üretim çevrimi başlatılabilir.. İşlem sırasında kullanıcı her parçanın durum ve konumunu ve de makinaların durumunu bilgisayarlardan izleyebilir. Çevrim bittikten sonra her hücre için toplam operasyon zamanı, boş zaman, işleme zamanı ve hücre verimi gibi istatistik! bilgiler alınabilir.
Özet (Çeviri)
The present study aims to develop a group of softwares to control a shop floor system using an object oriented programming approach. The shop floor system mentioned is a pilot Flexible Manufacturing System built in Mechanical Engineering Department of Middle East Technical University not only to increase the quality of education in this area but also to provide Research and Development facilities to Small and Medium Sized Enterprises (SMEs) in Industry. A hierarchical approach is implemented for the control strategy of the system. The system contains two flexible manufacturing cells, each containing a iiiCNC machine tool, a robot for material handling, a part buffer and a cell control computer which controls the device functions. Above one layer host control computer controls the cell activities and transportation between the cells which is performed by a closed loop conveyor. User can prepare a batch connecting to the common database of the shop floor which is in the host computer and schedule it for the system with the built-in scheduler of the host controller software. After downloading the necessary G-Code and order files to cell computers via LAN, the automatic production cycle can be started. During the operation of the cycle user can monitor the status and location of each part in the batch and status of the devices on the computers. After the cycle is completed statistical information can be obtained like total operation time, idle time, machining time and cell utilization for each cell.