1908-1924 yılları arasında Sırat-ı Müstakim ve Sebilü'r-reşad dergilerinde Hindistan ile ilgili çıkan haberler
India related news in Sirat-i assistant and Sebilü'r-reşad magazines between 1908-1924
- Tez No: 565367
- Danışmanlar: PROF. DR. SALİM CÖHCE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: İngiliz Doğu Hindistan Şirketi, misyonerler, Gandi, Ebu'l Kelam Azad ve İttihad-ı İslam, English East Indian Company, missioners, Gandi, Ebu"l Kelam Azad and Islam Union
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Genel Türk Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 306
Özet
Türkiye'den 2500 km uzak olan bu büyük diyar, yüzyıllarca birçok kavime ev sahipliği yapmıştır. Bu kavimlerden birisi de Türklerdir. Gerek İslamiyet'ten önce gerek İslamiyet'ten sonra buraya göç edip yerleşen Türkler, Babür Şah'a kadar genellikle ülkeyi uzaktan yönetirken bu Türk hükümdarı ile birlikte güçlü bir şekilde, barış içinde ve Hindistan'ın tamamını kontrol edebilecek bir kudretle yönetmeyi başarabilmişlerdir. Biz de bu çalışmamızda Doğu Hindistan Şirketi'nin kuruluşu, Hindistan'a girişi, ilk ticari faaliyetleri ve Fransızlar ile amansız çekişmesini, Babürlülerden alınan imtiyazların nasıl kötüye kullanılarak misyonerler ile birlikte el ele, kol kola yürüttükleri faaliyetler sonunda Hindistan'a egemen oluşunu inceledik. Yapılan zulümlerin neticesi olarak 1857 Büyük Sipahi İsyanı çıkmış ve isyanı kanlı bir şekilde bastıran İngilizler, Doğu Hindistan Şirketi'ni fesh etmiş ve Hindistan'ı bir sömürge olarak İngiltere'ye bağlamışlardır. İntibah, önce Hindular arasında başladı ve Hindistan Milli Kongresi'nin kurulması ile olgunlaştı. Müslümanların da onları izleyerek Müslüman Birliği'ni kurmaları ve 1916 yılından sonraki dönemde bağımsızlık için birlikte hareket etmeleri, Gandi ve Ebu'l Kelam Azad gibi liderlerin ödediği bedel sayesinde Hindistan ve Pakistan'ın kuruluşuna tanık olunduğu gibi Hint Müslümanlarının Osmanlı Devleti ve Milli Mücadele'ye verdiği her türlü desteğin İttihad-ı İslam fikrinin bir tezahürü olarak ortaya çıktığı görüldü.
Özet (Çeviri)
2500 Km far from Turkey, this big land has hosted too many people for centuries. One of these nations is“Turkish”. Turkish people, emirated and settled here both before and after Islam, governing the state remotely until Babur Shuh, managed to govern it strongly, in peace and with a force that could control the entire India with him. In this study we examined founding of East Indian Company, induction to India, its first commercial activities and unappesable contention with French and getting sovereignity in India after activities which were done with missioners by abusing the consessions gained from Baburs. As a result of cruelties, the Great Sepoy Rebellion was exploded and English who suppressed the revolte gorily, terminated the East Indian Company and they made India depend on their state as a colonial. The renascence started among Indians at first and ripened with foundation of Indian National Congress. Muslims establishing Islam Unity by following them and getting action together after 1916 for independence, like being withnessed the foundution of Pakistan and India thank to the compensation of leaders like Gandi and Ebu"l Kelam Azad all kinds of support given by Indian Muslims to Ottoman Empire and Turkish National Struggle were observed as an appearance of the idea of Islam Union.