Muhasebe dersi alan yükseköğretim öğrencilerinin adli muhasebe kavramına ilişkin farkındalığı: Kayseri ili örneği
The awareness of higher education student who take the accounting course on the concept of forensic: The case of Kayseri proveince
  1. Tez No: 565373
  2. Yazar: SEÇKİN AKGÜL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMRA AKSOYLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Maliye, Education and Training, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Adli Muhasebe, Adli Muhasebe Mesleği, Adli Muhasebe Eğitimi, Forensic Accounting, Forensic Accountancy, Forensic Accounting Training
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kayseri Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Muhasebe ve Finansal Yönetim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Küreselleşme ile birlikte tüm dünya pazarlarının yoğun bir rekabet ortamı içinde olması özellikle sermaye piyasalarındaki şirketleri paniğe sürüklemektedir. İşletmeler en iyi olma yarışı içerisindeyken pek çok zaman çeşitli hile, yolsuzluk veya manipülasyonlara başvurabilmektedir. Gelişen teknoloji de bu konuda şirketlerin en önemli yardımcısıdır. Gün geçtikçe karmaşık hale gelen hile ve yolsuzluklar karşısında denetim mesleği de kurumsallaşma ve uzmanlaşma sürecine girmiştir ve bu süreçte meydana gelen en önemli gelişmelerden biri adli muhasebe kavramına olan farkındalığın artıp adli muhasebe mesleğine duyulan gerekliliğin ortaya çıkışıdır. Özellikle 21. yüzyılda yaşanan ve tüm denetim uygulamalarına yeniden yön veren küresel etkili şirket ve denetim skandalları adli muhasebe kavramının da ortaya çıkmasında etkili olmuştur. Adli muhasebe, hukuk ve muhasebe bilimleri arasında bir köprü görevi üstlenerek daha çok şirketlerde yaşanan hile ve yolsuzlukların tespit edilmesi, önlenmesi ve caydırılması ile hile ve yolsuzluklara ilişkin başlatılan hukuksal süreçte etkin bir rol üstlenmektedir. Adli muhasebenin bu önemi doğrultusunda bu çalışmada öncelikle adli muhasebe kavramına yönelik açıklamalar yapılarak adli muhasebe mesleğinin kapsamı ve gelişimi incelenmiştir. Daha sonrasında ise adli muhasebenin gelişimi ve doğru bir mücadele kapsamında olması için asgari bir şart olan eğitim alanında hizmet verecek kişilerin bilimsel kurallara dayalı nitelikli bir uzmanlık eğitiminden geçmeleri artık zorunluluk halini almıştır. Bu zorunluluktan hareket edilerek bu çalışmada, önce adli muhasebe ve muhasebe mesleğine değinilip daha sonra Türkiye'deki mevcut eğitim durumu ele alınıp Kayseri ilinde muhasebe dersi alan yükseköğretim öğrencilerinin adli muhasebe kavramına farkındalığını tespit etmeye yönelik anket çalışması yapılmıştır. Bu anket sonucunda adli muhasebeye ilişkin farklındalığın yüksek olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The intense competition among the world markets following globalization causes a panic especially for free market companies. These companies sometimes apply to various frauds, embezzlements and manipulations in their competition to be the best. Developing technology is the primary contributor of these companies in such activities. However, auditing is also in a process of institutionalization and specialization against the gradually complexifying frauds and embezzlements. In this sense, one of the most significant developments has been the increased awareness towards forensic accounting and the emergence of the need for forensic accountancy. The global company and auditing scandals of especially the 21st century which reoriented all the auditing practices paved the way for the revival of forensic accounting. Forensic accounting assumes a role as a bridge between law and accounting and plays an active part in the identification, prevention and deterrence of frauds and embezzlements in companies and in the judicial process enacted against frauds and embezzlements. In line with the importance of forensic accounting, this study explains forensic accounting concept and analyses the extent and development of forensic accountancy. Furthermore, it has been almost a necessity to receive a quality specialization training based on scientific rules for the people who desire to take part in the training industry, which is a must in order for forensic accounting to develop and properly fight. Considering this necessity, this study firstly addresses forensic accounting and accountancy, and then tackles with the current condition of education in Turkey and provides a questionnaire in order to discover the awareness on accounting of the university students who receive accounting lessons in Kayseri. In consequence, it has been found out that the awareness concerning forensic accounting is not increased.