Enerji tüketiminin ekonomik büyümeye etkisi:Türkiye örneği (2003-2017)
The impact of energy consumption on economic growth: The case of Turkey (2003-2017)
- Tez No: 565395
- Danışmanlar: PROF. DR. SERDAR ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Enerji Tüketimi, Ekonomik Büyüme, Türkiye'de Enerji, Enerji Kaynakları, Energy Consumption, Economic Growth, Energy in Turkey, Energy Resources
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Enerji tüketiminin ekonomiye etkisi toplumları (ülkeleri) yakından ilgilendiren bir konudur. Enerjinin, sanayi üretiminde zorunlu bir girdi olması, toplumların gelişmesi ve kalkınmasında önemli bir role sahiptir. Eğitimde, ulaşımda, iletişimde, üretimde ve evlerde hayatımızı sürdürebilmek için gerekli her alanda enerjiye gereksinim duyulmaktadır. Bu bağlamda enerji çeşitleri ve özellikleri ele alınarak Türkiye'nin enerji politikaları, enerjide dışa bağımlılığı, enerji kaynakları potansiyeli ve enerji tüketimi açısından Türkiye'de enerji tüketiminin, ekonomik büyümeye etkisi ve ülkemizde uygulanacak enerji politikalarına yeni bir bakış açısı kazandırmaya çalışılacaktır. Ülkeler sürdürülebilir kalkınma ve ekonomik büyüme için enerjiye ihtiyaç duymaktadır. Bu ülkelerin, yeterli enerji kaynağına sahip olması ekonomik büyümenin sürdürülebilirliğini sağlamak açısından önemlidir. Ülkemizin enerjiye olan talebi, oluşacak (yaşanacak) ekonomik büyümenin göstergesi olacaktır. Diğer taraftan Ülkemizin yeterli miktarda enerji kaynağına sahip olmaması gerçeği, enerji gereksiniminin büyük bir kısmının ithalat yoluyla karşılamasına neden olmaktadır. Bununla birlikte enerjide dışa bağımlılık, ülkemizin enerji arz ve talep yönetimi politikaları üzerine sınırlama koymasına da neden olmaktadır. Yukarıda belirttiğimiz noktalar ışığında, bu tür politikaları değerlendirirken, enerji kullanımının ekonomik büyüme üzerindeki etkisini incelemek çok önemlidir. Bu çalışmada, 2003-2017 yılları arasında Türkiye'nin enerji tüketimi göz önüne alınarak enerji tüketiminin ekonomik büyümeye olan etkisi incelenmiştir. Türkiye'deki enerji tüketimi ve ekonomik büyümeye ilişkin veriler toplanıp, bunların karşılaştırmalı analizleri göz önüne alınarak enerji tüketiminin ekonomik büyümeye etkisini ortaya çıkarmak amaçlanmaktadır. Araştırmanın sonucunda, enerji tüketimi ile ekonomik büyüme arasındaki ilişkini veriler ışığında doğrusal olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The economic impact of energy consumption is a topic that is related to societies. Because energy is a necessary input in industrial production play an important role in the development of countries. In this connection by taking types of energy and characteristics of Turkey will try to attain a new perspective on economic growth and energy policy in Turkey in case of energy policy, external dependence on energy, potential of energy sources and energy consumption. Countries need energy for sustainable development and economic growth. Sustainability of economic growth can be achieved when countries have sufficient energy resources. The energy demand of our country will be a sign of the economic growth to occur. On the other hand, our country does not have enough energy sources causes a large part of its energy needs to be provide through imports. By the way external dependence on energy also causes our country to limit its energy supply and demand policies. In the light of the above mentioned points, it will be very important to examine the effect of energy use on economic growth, while evaluating such policies. This study investigate that the effect of energy consumption on economic growth in Turkey in the period of 2003-2017 in case of energy consumption of Turkey. Data on energy consumption and economic growth in Turkey gathered is intended to reveal the impact of the economic growth of energy consumption within the scope of comparative analysis of these data. As a result of the research, it is determined that the relationship between energy consumption and economic growth is linear.