Farklı şiddette yapılan egzersizlerin algılanan iştah ve elektroensefalogram ile ölçülen beyin aktivitesine etkisi
The effect of exercises with different intensity on percevied appetite and brain activity measured by electroencephalogram
  1. Tez No: 565433
  2. Yazar: FATMA ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELDA BEREKET YÜCEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nöroloji, Spor, Nutrition and Dietetics, Neurology, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: İştah, HIIT, EEG, VAS, İzokalorik, Appetite, HIIT, EEG, VAS, Isokaloric
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Amaç: Obezite tedavisinde iştah yönetimini kolaylaştıracak uygun egzersiz tedavisinin belirlenmesine katkı sağlamaktır. Gereç ve yöntem: 20 gönüllü erkek sporcu (20.6±1.6 yıl, 71.5,7±7.5 kg, 180±6.5 cm) antropometrik ölçümler sonrasında, maksimum oksijen tüketimleri (MaxVO2) ölçülmüştür. İki farklı egzersiz günü katılımcılar sabah 09:00'da laboratuvara aç gelmiş (12 saat açlık), EEG ölçümü gerçekleştirilmiş açlık skoru (VAS)'nu işaretlemiş, standart bir kahvaltı yapmış ve 2 saat sonrasında farklı egzersiz şiddetlerinde egzersiz gerçekleştirmiş ve tekrar EEG ölçülmüş ve VAS işaretlemiştir. Farklı şiddette yapılan izokalorik egzersizler (yüksek şiddette aralıklı egzersiz (HIIT): %90MaxVO2 1dk yüklenme, %30-35MaxVO2 2 dk dinlenme-7interval; Aerobik Egzersiz:%65-70MaxVO2) gerçekleştirilmiştir. EEG 16 elektrot kanalından ölçülmüş, ölçüm sırasında yüksek ve düşük kalorili yiyecekler ve yiyecek olmayan görseller gösterilerek olaya ilişkin potansiyeller (ERP) elde edilmiştir. Çalışmalarda kullanılan farklı şiddetteki iki egzersizin ve farklı vücut yağ yüzdelerinin algılanan iştah ve beyin aktivesine etkilerinin incelenmesi için tekrarlı varyans analizi (ANOVA) yöntemi kullanılmıştır. Post-hoc analizlerinde Bonferroni düzeltmesi uygulanmıştır. Bulgular: Aerobik egzersiz ve HIIT'den öncesine göre sonrasında anlamlı bir iştah baskılanması olmuş (p0,05). Sonuçlar: Farklı şiddette gerçekleştirilen egzersizlerin algılanan iştah ve beyin aktivitesi üzerinde anlamlı bir farklılık gözlenmemiştir.
Özet (Çeviri)
Objectives: The aim of this study is to contribute to the determination of appropriate exercise therapy to facilitate appetite management in obesity treatment. Methods: 20 male athletes were volunteer to participate in this study. Anthropometric measurements and maximum oxygen consumption (MaxVO2) was measured. Participants came to the laboratory for two exercise days at 09:00 am (12-hours fasting). EEG measurement and VAS scores were completed before and after exercises. Standard breakfast was eaten, after 2 hours, exercise sessions were completed. Isocaloric exercises (HIIT): 90%MaxVO2 1 min load, 30-35MaxVO2 2 min rest-7interval; Aerobic Exercise: %65-70MaxVO2). EEG was measured from the 16 electrode channel with showing high and low calorie foods and non-food pictures during the measurement to obtain event-related potentials. ANOVA method was used to analyze the effects of two different exercises on perceived appetite and brain activity. Results: There was a significant appetite suppression after aerobic exercise and HIIT (p0.05). Conclusion: There was no significant difference in perceived appetite and brain activity of the exercises performed at different intensity.