Rize ili çay dikim alanlarında görülen yabancı ot türlerinin ve yoğunluklarının belirlenmesi
Determi̇ni̇ati̇on of the speci̇es, frequency and densi̇ty of weeds i̇n tea growi̇ng regi̇ons of Ri̇ze
- Tez No: 565458
- Danışmanlar: PROF. DR. ONUR KOLÖREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Çay, Rize, Dryopteris carthusiana, yabancı ot, Tea, Rize, Dryopteris carthusiana, weed
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
ÖZET RİZE İLİ ÇAY DİKİM ALANLARINDA GÖRÜLEN YABANCI OT TÜRLERİNİN ve YOĞUNLUKLARININ BELİRLENMESİ Yeşim ÖZTÜRK YILMAZ Ordu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bitki Koruma Anabilim Dalı, 2014 Yüksek Lisans Tezi, 49s. Danışman: Doç. Dr. Onur KOLÖREN Çalışma, Rize ili çay dikim alanlarında görülen yabancı ot türlerini, rastlama sıklıklarını (%) ve yoğunluklarını (%) belirlemek amacıyla 2012 yılında hasat öncesinde 1. sürgün (Mayıs ayı), 2.sürgün (Temmuz ayı) ve 3. sürgün (Eylül ayı) olmak üzere yürütülmüştür. Çay dikim alanları 12 bölgeye ayrılarak, belirlenen bölgelere hasat öncesi gidilerek her 5 km'de bir durulmuştur. Araştırılan çay bahçelerinde 1da'lık alan içerisinde bulunan yabancı ot türleri, kaplama alanları (%) ve rastlama sıklıkları (%) belirlenmiştir. Ayrıca 4 kez 1m2'lik çerçeve rastgele atılarak çerçeve içerisinde bulunan yabancı ot türlerinin sayıları saptanmıştır. 28 bahçede yapılan sürveylerde 24 familyaya ait 58 yabancı ot türü tespit edilmiştir. Bu familyalar içerisinde en geniş familya 16 tür ile Poaceae familyası olmuştur. 1. Sürgün (Mayıs) döneminde 17 familyaya ait 37 yabancı ot türü tespit edilmiş ve en fazla rastlanılan yabancı ot türü Commelina communis L. (Asya günçiçeği) (% 85.71) olmuştur. 2. sürgün (Temmuz) döneminde 19 familyaya ait 44 tür tespit edilmiş ve en fazla rastlanılan yabancı ot türü Dryopteris carthusiana (Vıll.) H. P. Fuchs (Pilunç) (% 85.71) olurken, 3. sürgün (Eylül) döneminde ise 16 familyaya ait 34 tür tespit edilmiş ve en fazla rastlanılan yabancı ot türü yine Dryopteris carthusiana (Vıll.) H. P. Fuchs (Pilunç) (% 92.85) olmuştur. Sürgünler arasında“Genel Yabancı Otlanma (%)”1. Sürgün (Mayıs) döneminde % 38.85, 2. Sürgün döneminde % 49.10 ve 3. sürgün (Eylül) döneminde ise % 43.50 olarak tespit edilmiştir.“Genel Kaplama Alanı (%) ”olarak 1. sürgün döneminde %7.66, 2. sürgün döneminde % 7.67, 3. sürgün döneminde % 11.51 değerleriyle Commelina communis L. (Asya günçiçeği)'nin her üç sürgün döneminde de diğer türlerden fazla“Genel Kaplama Alanına %”sahip olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DETERMINATION OF THE SPECIES, FREQUENCY AND DENSITY OF WEEDS IN TEA GROWING REGIONS OF RİZE Yeşim ÖZTÜRK YILMAZ University of Ordu Instute of Natural and Applied Sciences Plant Protection Department, 2014 MSc. Thesis, 49p. Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Onur KOLÖREN This study was conducted to determine weed species, their frequency (%) and coverage (%) in tea planting fields of Rize in 2012 before the harvest for 1st period (in May), 2 nd period (in July) and 3 rd period (in September). Tea planting areas were divided into 12 sections and each 5 km in the investigated regions were examined prior to harvest. The coverage (%) and frequency (%) of weed species in 1 decare in the specified tea orchards were determined. In addition, 1 square meter (1x1) of areas were framed for four times and the number of weed species in the frame were determined. 58 weed species belonging to 24 families were determined in the surveys carried out in 28 tea gardens. Among these families, the largest family was found to be Poaceae having 16 species. In the 1st period (May), 37 weeds belonging to 17 families were found, and the most frequently encountered weed was Commelina communis L. (85.71%). In the 2nd period (July), 44 species belonging to 19 families were found, and the most frequently encountered weed was Dryopteris carthusiana (Vill.) H. P. Fuchs (85.71 %). In the 3rd period (September), 34 species belonging to 16 families were found, and the most frequently encountered weed was Dryopteris carthusiana (Vill.) H. P. Fuchs (92.85 %).“General Weed Coverage (%)”was found to be 38.85 % in the 1st period (May), 49.10 % in the 2nd period (July), and 43.50 % in the 3rd period (September). Commelina communis L. was found to have the biggest“General Coverage Area (%)”in the 1st period (7.66 %), 2nd period (7.67 %), and 3rd period (11.51 %).