Gotham and its discontents: The post-industrial civilisation and the outsider in light of the Gothic discourse
Gotham ve hoşnutsuzlukları: Gotik söylemin ışığı altında endüstri devrimi sonrası uygarlık ve aykırı karakter
- Tez No: 565464
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ADRİANA LUMİNİTA RADUCANU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Karşılaştırmalı Edebiyat, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Comparative Literature, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: İdeoloji, teknokrasi, yaftalama, parçalanmış benlik, paranoid-şizoid pozisyon, yansıtmalı özdeşim, depresif pozisyon, grotesk beden, atıklaştırma (abjection), canavar anlatım, ideology, technocracy, stigma, the fragmented self, paranoid-schizoid position, projective identification, depressive position, the grotesque body, abjection, monster narrative
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Bu tez Fyodor Dostoyevski'nin Yeraltından Notları ve Albert Camus'un Yabancı adlı eserinin yardımıyla, yaklaşık 80 yıldır Gotham City'de süregelen huzursuzluğa sebep olan, 'aykırı' karakteri anlamayı amaçlamaktadır. Tezin ana argümanı, anlatılarda tasvir edilen endüstri sonrası uygarlığın oluşturduğu toplum ve mekanizmaları, 'aykırı' karakterlerin geçmişinden getirdiği cezai bir ebeveyn figürüne benzemesidir ve bu ebeveyn figürü ile olan ilişkinin sosyal düzlemde şiddet yoluyla yeniden sahnelenmesi aykırı karakterin aslında toplum tarafından kabullenilmek istediğine yönelik bir çağrı olduğudur. Bu tezin giriş bölümünde öncelikle popüler sanat Batman çizgi romanları ile Batı kanonundaki iki yüksek sanat eserini karşılaştırmanın uyumluluğuna ilişkin kısa bir tartışma yer almakta. Daha sonra, yukarıda bahsedilen argüman çerçevesinde, birinci bölüm, sanayi sonrası toplumu şekillendiren yapı taşlarını değerlendirmektedir. Bu bölüm, sanayi sonrası toplumlarda baskın ideolojinin, insanları sosyal normlar ve değerlere uydukları ölçüye göre yafta yoluyla kontrol etmeye çalıştığını öne sürüyor. İkinci bölüm, aykırı karakterlerin kişilik dinamiklerini nesne ilişkileri kuramı yaklaşımıyla değerlendiriyor ve karakterlerin parçalanmış benliğe örnek teşkil ettiğini, toplumun otorite figürlerinin ise, kişilik bütünlüğünün sürdürülmesi açısından saldırılarak yok edilmesi gereken içselleştirilmiş kötü ebeveyn nesnelerine dayandığını iddia ediyor. Son bölüm, aykırı tip ile toplum arasındaki ilişkiyi Gotik söylem aracılığıyla inceliyor ve her bir anlatının Kentsel Gotik perspektifinden okunabileceğini öne sürüyor. Bu bağlamda, bu bölüm, 'aykırı' kişinin sivil yapıyı ihlal eden grotesk bir beden olduğunu ve bu sayede de toplum eleştirisini sağlayıp kökleşmiş sosyal normlara ve değerlere alternatif gerçeklikler göstererek kabullenilmek istediğini anlatıyor.
Özet (Çeviri)
The aim of the thesis is to identify the function of the 'outsider' in Gotham City with the help of The Notes from the Underground by Fyodor Dostoyevsky and Albert Camus' The Stranger. The main argument of the thesis is that society and its mechanisms shaped by the post-industrial civilisation likens to a punitive parent figure from the past of the cast out individual; and the outsider's enacting of this early relationship with the punitive parent in the social plane – mainly in the form of reactive aggression – can be viewed as a request for acceptance. After a brief discussion in the introductory part on the relevance of a comparative analysis of popular art Batman comics with two high artworks from the western canon, the first chapter provides an insight into the building blocks that have shaped the post-industrial civilisation and suggest that the dominant ideology of the post-industrial society operates primarily on controlling people by means of stigma, determined by the extent how much they comply with social norms and values. The second chapter evaluates the personal dynamics of the outsider by means of the object relations theory of psychoanalysis and posits that the outsiders constitute an example to the 'fragmented self', while the authority figures of the society may stand for reflections of an internalised bad parent that is supposed to be attacked and eliminated to sustain self-cohesion. The final chapter explores the relationship between the outsider and the society by means of the Gothic discourse and proposes that each work can be read from the perspective of the Urban Gothic. In that respect, the outcast individual is depicted as a grotesque body that functions as a transgressor, who stands in opposition towards well-established social norms and conventions of the post-industrial society and manifest an alternative reality to these, thereby asking for a share in the system.