Ankara ili Gölbaşı İlçesi'nin açık yeşil alan yeterliliği üzerine bir araştırma
A research on the open-green land sufficiency of Gölbaşi Country of Ankara Province
- Tez No: 565476
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ VOLKAN KÜÇÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Gölbaşı ilçesi, açık-yeşil alanlar, yeşil alan standartları, GİS 2019, 84 sayfa, Gölbaşı district, open green lands, green land standarts, GİS. 2019, 84 pages
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Açık-yeşil alanlar bir kenti oluşturan önemli fiziksel ögelerden biri olmalarının yanı sıra, sağlıklı bir çevrenin oluşumunda da önemli bir yere sahiplerdir. Artan nüfus ve çevre tahribatları ise açık yeşil alanlara duyulan ihtiyacı giderek arttırmıştır. Bu araştırma kapsamında Ankara İli Gölbaşı İlçesi'nin mevcut açık yeşil alan varlığı; aktif ve net açık yeşil alanlar (aktif-pasif yeşil alanlar toplamı) olmak üzere nicel olarak ortaya konulmuş ve 2007-2018 yılları arası karşılaştırmaları yapılmıştır. Ayrıca aktif olarak kullanılan, mahalle düzeyinde ki park alanları ve okul bahçelerinin standartlara uygunluğu, Arc Gis 10.2 kullanılarak sayısallaştırılmış, güncel imar planı ve raporlardan yararlanılarak tablolar halinde değerlendirilmiştir. Çalışma sonucunda Gölbaşı İlçesinin kişi başına düşen net yeşil alan miktarı 38,6 m²/kişi, aktif yeşil alan miktarı 11,0 m²/kişi olarak bulunmuştur. Park alanlarının, 37 mahallede yeşil alan standartlarını sağladığı, 15 mahallede standartların altında kaldığı ve 2 mahallede ise hiç park olmadığı görülmüştür. Okul bahçelerinin ise sadece 19 mahallede standartlara uygun olduğu, 7 mahallede standartların altında kaldığı ve 28 mahallede hiç okul alanı bulunmadığı belirlenmiştir. Elde edilen bu değerlendirmeler ile Gölbaşı İlçesi'nin, standartların üzerinde aktif yeşil alan miktarına sahip olmasına rağmen, bu alanların ilçe içerisinde homojen dağılım göstermediği sonucuna ulaşılmış ve bu konuda öneriler getirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In addition to being one of the important physical elements that make up a city, the open-green lands have an important place in the formation of a healthy environment. Increasing population and environmental damage have increased the need for open- green lands. Within the scope of this research, the existing open-green area presence of Gölbaşı district of Ankara province was quantified as active and clear green areas (total active and passive green areas) and comparisons were made between 2007 and 2018. In addition, the appropriateness of the garden areas and school gardens at the neighborhood level, which are actively used, were digitized using Arc Gis 10.2 and evaluated as tables by using the current development plan and reports. As a result of the study, while the net green area per capita of Gölbaşı district was 38,6 m²/person, the active green area was found as 11,0 m²/person. It has been observed that the park area provide green area standards in 37 neighborhoods, that they are below the standards in 15 neighborhood and that there are no park in 2 neighborhood. It has been determined that the school gardens are in compliance with the standards in only 19 neighborhood, that they are below the standards in 7 neighborhood and that there are no school areas in 28 neighborhood. With these evaluations, it was concluded that even though Gölbaşı district had an active green land above the standards, these lands did not show homogenous distribution within the district and suggestions on this issue have been tried to be introduced.