Muğla koşullarında güneş enerjili bir kurutucuda biberin kurutulmasının deneysel olarak incelenmesi ve sonuçların klasik kurutma sonuçlarıyla karşılaştırılması
Experimental investigation of drying of pepper in a solar energy dryer in Muğla conditions and comparison of the results with classical drying results
  1. Tez No: 565524
  2. Yazar: ONUR ÇAYAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ASUDE TANRIBİLEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Güneş Enerjisi, Havalı Toplayıcı, Biber Kurutma, Solar Energy, Air Collector, Drying Pepper
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Enerji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Türkiye'de gerçekleştirilen biber üretimi 2.554.974 ton olup, 10.623 tonu Muğla ilinde gerçekleştirilmektedir. Üretilen biberlerin saklama yöntemlerinden birisi de kurutmaktır. Bölgemizde biber üretiminde talep fazlası ürünün kış ayları için kurutularak saklandığı görülmektedir. Bölgenin güneş enerjisi potansiyeli ve yaşayan insanların kuru bibere olan talebi, güneş enerjisi ile kurutmayı öne çıkmaktadır. Bu çalışmada Muğla bölgesinde ki biber (Çarliston) kurutulmuştur. Kabin tipli güneş enerjili bir kurutucu tasarlanmıştır. Sıcaklık ve nem ölçümleri elektronik kaydedicilerle yapılmıştır. Yaptığımız iki deney için sistemin ısı kayıpları hesaplanmış 23,7 W/m2°C bulunmuştur. Hesaplanan faydalı enerji ve verim hesabı ile 1. Deney için verim %25 iken ikinci deney için %33'e çıkmıştır. Biberlerin su oranları hesaplandığında kurutucuda kurutulan biberlerin su oranlarının, doğal ortama göre %2-3 oranında daha az olduğu görülmüştür. Kurutucuda 5 günde tamamlanan kuruma, doğal ortamda 8 günde tamamlanmıştır. Kurutulan ürün ağırlıkları %85-90 arasında azalmıştır. Sistemdeki nem içeriği grafikleri, kurutma odası ve kurutucu çıkış havası psikrometrik diyagramı yorumlanmış.
Özet (Çeviri)
The amount of producing pepper is 2.554.974 ton in Turkey and 10,623 ton of it is producing in Muğla city. One of the storage method of the peppers is drying. İt is seem to the excess demand of pepper production is dried and stored in winter in our region. . Drying pepper with solar energy stands out, potential of the region's solar energy and demand of the people live in there dry pepper. . İn this study the pepper (banana chilli) was dried in Muğla region. Cabin type with solar energy dryer is designed. Temperature and humidity measurements were made with electronic recorders system heat losses were calculated and found to be 23.7 W/m2oC for two experiments. With the calculated energy and efficiency calculation, the yield for the first experiment increased from 25% to 33% for the second experiment. drying completed in 5 days in the dryer was completed in 8 days in natural environment.The dried products weigts were reduced between %85-90.The moisture content graphics of the system, psychrometic diagram of drying chamber and dryer outlet air was commented.