Bodrum mandalinası (Citrus deliciosa Tenore)'nın yararlı ve zararlı böcek faunasının araştırılması
Investigation of usefuk and harmful insect fauna of Bodrum mandalina (Citrus deliciosa Tenore)
  1. Tez No: 565537
  2. Yazar: NAZAN KIZILAĞAÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN SUNGUR CİVELEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Citrus deliciosa Tenore, Mandalina, Parazitoit, Predatör, Citrus deliciosa Tenore, Mandarin, Parasitoid, Predator
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu tez çalışmasında, 2017 yılında Muğla ili Bodrum ilçesinde bulunan beş ayrı mandalina bahçesinde önemli zararlı ve yararlı böcek popülasyonları belirlenmiştir. Bahçelerde bulunan Citrus deliciosa Tenore çeşidi üzerinde örneklemeler yapılmıştır. Çalışmanın yürütüldüğü süre boyunca zararlılara karşı herhangi bir mücadele yöntemi kullanılmamıştır. Örneklerin toplanmasında gözle inceleme (kontrol), atrap sallama, sürgün, yaprak ve meyve örnekleme, darbe ve tuzakla yakalama yöntemleri kullanılmıştır. Çalışmanın sonucunda; Planococcus citri (Risso, 1813) (Hemiptera: Pseudococcidae), Dialeurodes citri (Ashmead, 1885) (Hemiptera: Aleyrodidae), Aleurothrixus floccosus (Maskell, 1896) (Hemiptera: Aleyrodidae), Aonidiella aurantii (Maskell, 1879) (Hemiptera: Diaspididae), Lepidosaphes beckii (Newman, 1869) (Hemiptera: Diaspididae), Ceroplastes sp. (Hemiptera: Coccidae), Empoasca sp. (Hemiptera: Cicadellidae), Toxoptera aurantii (Boyer de Fonscolombe, 1841) (Hemiptera: Aphididae), Aphis sp. (Hemiptera: Aphididae), Icerya purchasi (Maskell, 1878) (Hemiptera: Margarodidae), Ceratitis capitata (Wiedemann, 1824) (Diptera: Tephritidae) ve Phyllocnistis citrella (Stainton, 1856) (Lepidoptera: Gracillaridae) olmak üzere 3 takıma bağlı 9 familyaya ait 12 zararlı böcek türü saptanmıştır. Ayrıca Chrysoperla carnea (Stephens, 1836) (Neuroptera: Chrysopidae), Rodolia cardinalis (Mulsant, 1850) (Coleoptera: Coccinellidae), Coccinella septempunctata (Linnaeus, 1758) (Coleoptera: Coccinellidae), Aphytis melinus (DeBach, 1959) (Hymenoptera: Aphelinidae), Diglyphus isaea (Walker, 1838) (Hymenoptera: Eulophidae) ve Neochrysocharis formosa (Westwood, 1833) (Hymenoptera: Eulophidae) olmak üzere 3 takıma bağlı 4 familyaya ait 6 yararlı tür saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, important pest and beneficial insect populations were determined in five different mandarin orchards in 2017 in Bodrum, Muğla. Citrus deliciosa Tenore was found in the gardens. During the study period, no pest control methods were used. The samples were collected by visual inspection (control), atrap shaking, shoot, leaf and fruit sampling, impact and trap capture methods. As a result of the study; Planococcus citri (Risso, 1813) (Hemiptera: Pseudococcidae), Dialeurodes citri (Ashmead, 1885) (Hemiptera: Aleyrodidae), Aleurothrixus floccosus (Maskell, 1896) (Hemiptera: Aleyrodidae), Aonidiella aurantii (Maskell, 1879) (Hemiptera: Diaspididae), Lepidosaphes beckii (Newman, 1869) (Hemiptera: Diaspididae), Ceroplastes sp. (Hemiptera: Coccidae), Empoasca sp. (Hemiptera: Cicadellidae), Toxoptera aurantii (Boyer de Fonscolombe, 1841) (Hemiptera: Aphididae), Aphis sp. (Hemiptera: Aphididae), Icerya purchasi (Maskell, 1878) (Hemiptera: Margarodidae), Ceratitis capitata (Wiedemann, 1824) (Diptera: Tephritidae) and Phyllocnistis citrella (Stainton, 1856) (Lepidoptera: Gracillaridae) 12 insect species belonging to the family were identified. Also Chrysoperla carnea (Stephens, 1836) (Neuroptera: Chrysopidae), Rodolia cardinalis (Mulsant, 1850) (Coleoptera: Coccinellidae), Coccinella septempunctata (Linnaeus, 1758) (Coleoptera: Coccinellidae), Aphytis melinus (DeBach, 1959) Aphelinidae), Diglyphus isaea (Walker, 1838) (Hymenoptera: Eulophidae) and Neochrysocharis formosa (Westwood, 1833) (Hymenoptera: Eulophidae).