Development of a control actuation system for anintertially guided missile
Ataletsel güdümlü bir füze için kontrol tahrik sistemi geliştirilmesi
  1. Tez No: 56559
  2. Yazar: AYTEKİN ÖZKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. KEMAL İDER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kontrol tahrik sistemi, Aerodinamik Kontrol, Fırçasız DC motorlar, Fırçasız DC motor modellemesi vı, Control actuation system, Aerodynamic control, Brushless DC motors, Brushless DC motor modeling. IV
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
öz ATALETSEL GÜDÜMLÜ BİR FÜZE İÇİN KONTROL TAHRİK SİSTEMİ GELİŞTİRİLMESİ ÖZKAN, Aytekin Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. S. Kemal İDER Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. M. Kemal ÖZGÖREN Eylül 1996, 98 sayfa Bu tezde, aerodinamik kontrollü bir füze için kontrol tahrik sistemi tasarımı yapılmıştır. Öncelikle, bir füze için olası kontrol tahrik sistemlerinin özellikleri ve tipleri araştırılmıştır. Kontrol tahrik sisteminin tipi belirlendikten sonra, kontrol yüzeyleri üzerindeki yükler incelenmiş ve modellenmiştir. Aerodinamik yüzeyler üzerindeki yükler bulunduktan sonra, motor seçimi yapılmıştır. Bu seçim sırasında, fırçasız DC motorların özellikleri araştırılmıştır. Daha sonra, sistem modellenmiş ve bu model üzerinde çeşitli kontrol yöntemleri incelenmiştir. Kontrol sistemi bozucu etkiler için test edilmiş ve tam uçuş zamanı için bir benzeşim yapılmıştır. Son olarak deneysel bir sistem imal edilmiş ve benzeşim sonuçlan ile deneysel sonuçlar karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEVELOPMENT OF A CONTROL ACTUATION SYSTEM FOR AN INERTIALLY GUIDED MISSILE ÖZKAN, Aytekin M. S., Department of Mechanical Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Kemal İDER Co-Supervisor: Prof. Dr. Kemal ÖZGÖREN September 1996, 98 pages In this thesis, design of a control actuation system for an aerodynamically controlled missile is performed. First, properties and types of control actuation systems are investigated for a missile. Once the control actuation system type is decided, the aerodynamic loads on the control surfaces are studied and modeled. After the loads on the aerodynamic surfaces are found, motor selection is performed. During this selection, properties of brushless DC motors are investigated. Then, the system is modeled and several control strategies are studied on this model. The controller is tested for disturbance inputs and a simulation is carried out for a full-time-flight. Finally, an experimental system is manufactured and the simulation results are compared with the experimental results. m