Multidatabase query optimization
Çoklu veri tabanı sorgulama en iyileştirmesi
  1. Tez No: 56563
  2. Yazar: CEM EVRENDİLEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ASUMAN DAĞAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: dağıtık nesne yönetimi, sorgulama en iyileştirmesi, çoklu veri tabanı, düğümler arası operasyonlar, heterojenlik vı, distributed object management, query optimization, multidatabases, intersite operations, heterogeneity IV
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bir çoklu veritabam sistemi kullanıcılara entegre bir şema ve global bir sorgu dili kullanarak, heterojen ve otonom veri tabanlarına aynı zamanda erişimi sağlar. Çoklu veri tabanlarında sorgulama en iyileştirme lokal veri tabanı sistemlerinin otonomisi ve heterojen şemalar nedeni ile dağıtılmış homojen veri tabanları için yapılan sorgulama en iyileştirmeden çok farklıdır. Bu tezde, veri replikasyonu olan durumlarda global sorgu dağıtımı ve düğümler arası birleştirme işlemlerinin en iyilenmesi incelenmektedir. Düğümler arası birleştirme işlemlerinin en iyilenmesi için sunulan algoritmalar, problemin federatif doğasını dikkate alarak paralelliği arttırırlar. Karşılaştırmalı performans çalışmaları ileönerilen algoritmaların verimliliği gösterilmiştir. Bu tezde sunulan sorgulama en iyileştirme yöntemi OMG'nin dağıtılmış, nesne yönetim mimarisine dayalı çoklu bir veri tabanı ortamında uygulanmaktadır.
Özet (Çeviri)
A multidatabase system (MDBS) allows the users to simultaneously access het erogeneous, and autonomous databases using an integrated schema and a single global query language. The query optimization problem in MDBSs is quite differ ent from the query optimization problem in distributed homogeneous databases due to schema heterogeneity and autonomy of local database systems. In this thesis, we consider the optimization of query distribution in case of data replication and the optimization of intersite joins, that is, the join of the results returned by the local sites in response to the global subqueries. The algorithms presented for the optimization of intersite joins try to maximize the parallelism iiiin execution and take the federated nature of the problem into account. It has also been shown through a comparative performance study that the proposed intersite join optimization algorithms are efficient. The approach presented can easily be generalized to any operation required for intersite query processing. The query optimization scheme presented in this thesis is being implemented within the scope of a multidatabase system which is based on OMG's object management architecture.