Development and evaluation of inter query optimization heuristics in database systems
Veri tabanı sistemlerinde sorgulararası optimizasyon metodlarının geliştirilmesi ve incelenmesi
  1. Tez No: 50013
  2. Yazar: YİĞİT KULABAŞ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ÖZGÜR ULUSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Sorgulararası en iyileme, birleştirme işlemi, inşa-etme aşaması, sorgulama aşaması, bellek temizleme aşaması. iv, Inter-query optimization, join operation with build and probe phases, memory flush operation
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
ÖZET VERİTABANI SİSTEMLERİNDE SORGULARARASI OPTİMİZASYON METODLARININ GELİŞTİRİLMESİ VE İNCELENMESİ Yiğit Kulabaş Bilgisayar ve Enformatik Mühendisliği Bölümü - Yüksek Lisans Danışman : Yrd. Doç. Özgür Ulusoy Ocak 1996 Çok kullanıcılı veri tabanı sistemlerinde, yakın zamanlı olarak birden fazla sorgunun, değişik kullanıcılar tarafından sisteme yüklenmesi sıkça rastlanan bir durumdur. Bu sorgular ortak işlem ve/veya verilere sahip olabilirler. Çalışmamızda, bu ortak işlem ya da verilerin, sorgular tarafından paylaşılması amacıyla bazı sorgulararası en iyileme (optimizasyon) teknikleri geliştirmiş bulunmaktayız. Bu çalışmalar sırasında daha çok birleştirme (join) işlemine odaklandık. Birleştirme işleminde ise şekil olarak dağıtım kodlaması (hash) tekniğini kullandık. Geliştirilen metodların bir kısmı dağıtım kod tablolarının oluşturulması, bir kısmı bu tabloların sorgulanması, bir kısmı ise belleğin verimli olarak kullanılmasını sağlamaktadır. Çalışma kapsamında aynca bu metodların performansları bir benzetim modelinin üzerinde karşılaştırılmıştır. Karşılaştırmalar sonucunda en çok dikkat çeken nokta ise, geliştirilen bütün tekniklerin, sorguların birer birer ele alınması tekniğine göre oldukça önemli üstünlükler göstermesi olmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEVELOPMENT AND EVALUATION OF INTER-QUERY OPTIMIZATION HEURISTICS IN DATABASE SYSTEMS Yiğit Kulabaş M.S. in Computer Engineering and Information Science Advisor: Asst. Prof. Özgür Ulusoy January, 1996 In a multi-user database system multiple queries can be issued by different users at about the same time. These queries may have some common operations and/or common relations to process. In our work, we have developed some inter-query optimization heuristics for improving the performance by exploiting the common relations within the queries. We have focused mostly on the join operation, with the build and probe phases. Some of the proposed heuristics are for the build phase, some for the probe phase, and finally some for the memory flush operation. The performance of the proposed heuristics is studied using a simple simulation model. We show that the heuristics can provide significant performance improvements compared to conventional scheduling methods for different workloads.