Two simulation models: Low altitude flows and the TÜRKSAT satellite orbit
İki benzetim modeli düşük yükseklikteki akımlar ve TÜRKSAT uydusu yörüngesi
- Tez No: 56564
- Danışmanlar: PROF. DR. YURDANUR TULUNAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Astronomi ve Uzay Bilimleri, Astronomy and Space Sciences
- Anahtar Kelimeler: Monte Carlo Doğrudan Benzetim, Düşük Yoğunluktaki Akım, Serbest Moleküler Akım, Geçiş Rejimi, Cowell Yöntemi, Yere Eş zamanlı Uydu, Yörünge Benzetimi, Direct Simulation Monte Carlo, Rarefied Flow, Free Molecular Flow, Transitional Regime, Cowell's Method, Geosynchronous Satellite, Orbit Simulation
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Havacılık Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu tezde, yere yakın uzayda iki farklı yükseklikte, iki değişik benzetim çalışması gerçekleştirilmiştir. Bunlardan ilki, 80 ile 130 km arası bir yükseklikte düz bir plaka üzerindeki düşük yoğunluktaki akımın Monte Carlo doğrudan benzetim yöntemi ile benzetimi çalışmasıdır. Bu amaçla, bir bilgisayar programı yazılmış ve düz plakalar üzerindeki düşük yoğunluktaki akımlar değişik yansıtma modelleriyle geçiş rejimlerinde hesaplanmıştır. Elde edilen sonuçlar analitik serbest molekül çözümleri ve diğer çalışmaların sonuçlarıyla doğrulanmıştır. İkinci benzetim çalışması, 36000 km dolayında uzaklıktaki yere eş zamanlı uyduların, Cowell yöntemi kullanılarak yörünge benzetimini içermektedir. Bu çalışma ile METUAEE.l adlı bir program geliştirilmiş ve TÜRKSAT IB uydusunun yörüngesi 800 güne kadar değişik zaman aralıkları için hesaplattırılmıştır. METUAEE.l ile elde edilen sonuçlar, Gölbaşı- Ankara' da bulunan TÜRKSAT Yer Kontrol İstasyonundan elde edilen verilerle karşılaştırılmış ve arada çok iyi bir uyum görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this thesis, two different simulation studies at two different altitudes in near earth space are included. The first one is the simulation of rarefied flows over flat plates at an altitude of 80 to 130 km by using the direct simulation Monte Carlo method. For this purpose, a computer program is written and rarefied flows over flat plates are simulated using different reflection models in the transition regimes. Simulation results are verified with the free molecular analytical results and the results of other studies. The second simulation study is the orbit simulation of a geosynchronous satellite, which is at about 36000 km altitude, by using the Cowell's method. A computer program, METUAEE.l, is developed and orbit of the TURKSAT IB satellite is simulated for different periods upto 800 days. The results of the METUAEE.l are compared with the data obtained from the TÜRKSAT Ground Control Station in Gölbaşı-Ankara. They show also very good agreement.