Uluslararası güvenlikte suyun önemi ve Afganistan analizi
The importance of water at international security and the Afghanistan analysis
- Tez No: 565635
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMRE BAYSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Afganistan, Uluslararası Güvenlik, Su Güvenliği, Sınıraşan Sular, Afghanistan, Water, International Security, Water Security, Transboundary Waters
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler ve Küreselleşme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Araştırmada uluslararası güvenlikte suyun önemini baz alarak Afganistan'ın su kaynakları üzerindeki bölge ve komşu ülkelerin hakimiyeti incelenmektedir. BM ve AB'nin azalmakta olan tatlı su kaynakları ile ilgili düzenlemeleri sınıraşan, sınır oluşturan ve ortak sulardan çıkan ve çıkmakta olan uyuşmazlıkların giderilmesi hususunda çalışmalarını anlatmaya gayret gösterilmiştir. Kurak ve yarı kurak bölgelerde sudan anlaşmazlıkların artması ve uluslararası kuruluşların bu düzeyde çalışmaları anlatılmaktadır. Afganistan'ın sınıraşan su kaynakları üzerinden stratejik proje oyunları, bölge ve komşu ülkelerin çıkarı doğrultusundadır. Afganistan'da dış müdahalelerin, istikrarsızlık ve iç savaşın sürdürülmesiyle, altyapı projelerinin engellenmesinin nedenleri açıklanmaktadır. Afganistan'ın komşu ülkeleriyle su'dan anlaşmazlıklarının uluslararası su hukuku çerçevesinde, sınıraşan suların hakça ve makul kullanımı anlatılmaktadır. Afganistan ve bölge ülkeleri arasında sudan savaşın çıkma olasılığı ve hâlihazırda su savaşlarının bölge güvenliği üzerindeki tehdidi ele alınmaktadır.
Özet (Çeviri)
The research examines the dominance of the region and neighboring countries over Afghanistan's water resources based on the importance of water in international security. The UN and the EU's efforts to reduce the disputes arising from cross-border, border-bound and shared waters and their arrangements for declining fresh water resources have been tried to be addressed. Increases of water disputes in arid and semi-arid regions and the works of international organizations at this level are explained. Strategic project games over transboundary water resources of Afghanistan are in the interest of the region and neighboring countries. The reasons for the prevention of infrastructure projects are explained by the instability of foreign interventions in Afghanistan and the continuation of the civil war. Afghanistan's neighboring countries discuss water disputes with international water law and the fair and reasonable use of transboundary waters. Afghanistan and the countries of the region are concerned with the possibility of war between water and the threat of water wars to regional security.