Over kanseri hastalarında fonksiyonel kapasitenin belirleyicileri
Determination of the factors affecting the functional capacity in patients with ovarian cancer
- Tez No: 565636
- Danışmanlar: PROF. DR. DİDEM KARADİBAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: over kanseri, fonksiyonel kapasite, fiziksel aktivite, kas kuvveti, Ovarian cancer, functional capacity, physical activity, muscle strength
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Amaç: Çalışmanın amacı; over kanserli hastalarda fonksiyonel kapasiteyi etkileyen faktörleri belirlemektir. Yöntem: Çalışmaya evre II-III over kanser tanısı alan 24 hasta alındı. Hastaların fonksiyonel kapasiteleri altı dakika yürüme testi (6 DYT) ile, fiziksel aktivite düzeyi Sense Wear armband cihazı ile, performans durumu Eastern Coorperative Oncology Group Performans Skalası (ECOG-PS) ile, ağrı Vizüel Analog Skalası (VAS) ile, yorgunluk düzeyi Checklist Individual Strength (CIS) ile, yaşam kalitesi Kanser Tedavisinin Fonksiyonel Değerlendirmesi-Over (FACT-O) ile, nöropati Kanser Tedavisinin Fonksiyonel Değerlendirmesi/jinekolojik Onkoloji- Nörotoksisite (fact/gog-NTX) ile, periferik kas kuvveti hand-held dinamometre (HHD) ile, el kavrama kuvveti Jamar el dinamometresi ile, solunum kas kuvveti ağız içi basınç ölçer aleti ile, fonksiyonel mobilite ve performans süreli kalk yürü (SKY) ve sandalyede otur kalk testi ile, denge Balance Master sistem ile, anksiyete ve depresyon Hastane Anksiyete ve Depresyon Ölçeği (HAD) ile değerlendirildi. Bulgular: 6DYT mesafesi ile ECOG-PS skoru (r=-0,438, p=0.032), omuz fleksiyon kuvveti (r=0,481, p=0.017), omuz abdüksiyon kuvveti (r=0,421, p=0.046), el kavrama kuvveti (r=0,452, p=0.030), METs (r=0,414, p=0.044) ve nöropati skoru (r=0,417, p=0.043) arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulundu. 6DYT mesafesi ve diğer parametreler arasında ilişki yoktu (p>0.05). Sonuç: Over kanserli hastalarda fonksiyonel kapasitenin arttırılması için periferik kas kuvvetinin arttırılması, fiziksel aktivitenin arttırılması, nöropatinin azaltılması etkili olabilir. Fonksiyonel kapasitenin arttırılması amacıyla hedeflere uygun olarak planlanan tedavi programına fizyoterapi ve rehabilitasyon uygulamalarının dahil edilmesinin yaralı olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: To identify the factors determining functional capacity in patients with ovarian cancer. Method:24 patients diagnosed as stage II-III ovarian cancer were included the study. Functional capacity were assessed by six minute walk test (6MWT), physical activity level with armband, performance status with Eastern Coorperative Oncology Group Performance Scale (ECOG-PS), pain with Visual Analogue Scale (VAS), fatigue level with Checklist Individual Strength (CIS), Quality of life with Functional Assessment of Cancer Treatment-Over (FACT-O), Neuropathy with Functional Assessment of Cancer Treatment / Gynecological Oncology -Neurotoxicity (FECT/GOG-NTX), peripheral muscle strength with hand-held dynamometer (HHD), hand grip strength with Jamar hand dynamometer, respiratory muscle strength with intraocular pressure instrument, functional mobility and performance with time up go test and sit to stand test, balance with Balance Master System, anxiety and depression with Hospital Anxiety and Depression Scale (HADS ). Results: 6MWT Distance had a corelations with ECOG-PS score (r = -0.438, p = 0.032), shoulder flexion force (r = 0.481, p = 0.017), shoulder abduction force (r = 0.421, p = 0.046), hand grip strength (r = 0.452, p=0030), METs (r = 0.414, p = 0.044) and neuropathy score (r = 0.417, p = 0.043) There was no relationship between 6MWT distance and other parameters (p> 0.05). Conclusion: In order to enhance the functional capacity in patients with ovarian cancer, increasing the muscle strength, increasing physical activity and reducing neuropathy may be effective. In order to increase functional capacity, it is thought that inclusion of physiotherapy and rehabilitation applications in the planned treatment program will be beneficial.