Ortaöğretim kurumlarında görev yapan öğretmenlerin fiziksel aktivite düzeyleri ile yaşam kaliteleri arasındaki ilişkinin araştırılması (Batman ili örneği)
Examination of the relationship between physical activity levels and life qualities of teachers who teaches in secondary education institutions (Batman province sample)
  1. Tez No: 645188
  2. Yazar: KERİM RÜZGAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURETTİN KONAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Yaşam Kalitesi, Fiziksel Aktivite Düzeyi, Ortaöğretim, Öğretmen, Quality of Life, Physical Activity Level, Secondary Education, Teacher
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Amaç: Bu çalışmadaki amacımız, ortaöğretim kurumlarında görev yapan öğretmenlerin fiziksel aktivite düzeyleri ile yaşam kaliteleri arasındaki ilişkinin incelenerek, farklı değişkenlerle kıyaslanmasıdır. Materyal ve Metot: Araştırmamıza Batman ilinde ve ortaöğretim kurumlarında çeşitli branşlardan 205'i erkek, 126'sı kadın olmak üzere toplam 331 ortaöğretim öğretmeni katılmış, Araştırmaya katılan öğretmenlere ise cinsiyet, yaş aralığı, branşı, kronik hastalığı, varsa bu hastalığın neler olduğu gibi tanımlayıcı bilgiler ve fiziksel aktivite düzeylerinin tespiti için“Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi Kısa Form”ve yaşam kaliteleri için“Nottingham Sağlık Profili”anketleri uygulanmıştır. Verilerin istatistiki analizi SPSS 20.0 programı kullanılarak yapılmış, veriler normal dağılmadığı için Kruskal-Wallis, Mann Whitney U Testi ve Spearman Kolerasyon testi gibi non-parametrik testler kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmaya katılan ortaöğretim öğretmenlerinin %6,6'ının kronik bir rahatsızlığı olduğu, cinsiyetlere göre fiziksel aktivite düzeyi, yaş gruplarına göre yaşam kalitesi, özel yetenek branşı öğretmeni-diğer branş öğretmenlerine göre fiziksel aktivite düzeyi ve yaşam kalitesinde anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir (p0,05). Sonuç: Yapılan araştırmalar sonucunda fiziksel aktivite düzeyini cinsiyet ve özel yetenek branş öğretmenleri ile diğer branş öğretmeni olma durumunun etkilediği, yaşam kalitesini ise yaş grubunun etkilediği, ortaöğretim öğretmenlerinin fiziksel aktivite düzeyi ile yaşam kalitesi arasında anlamlı ilişkinin olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: The Purpose of this research is to compare the relationship between the physical activity levels and quality of life of teachers working in secondary education institutions. Material and Method: A total of 331 secondary school teachers, including 205 men and 126 women from various branches, participated in our study in Batman province and secondary education institutions. The teachers who participated in the research were descriptive such as gender, age range, branch, chronic disease, and what if this disease was present.“International Physical Activity Questionnaire Short Form”for determining information and physical activity levels and“Nottingham Health Profile”questionnaires were applied for their quality of life. The statistical analysis of the data was done by using SPSS 20.0 program, and non-parametric tests such as Kruskal-Wallis, Mann Whitney U Test and Spearman Cholera test were used because the data were not normally distributed. Results: 6.6% of secondary education teachers who participated in the study had a chronic illness, physical activity level according to gender, quality of life according to age groups, physical skill level of special talent teacher compared to other branch teacher and significant differences in quality of life (p < 0.05). There were no significant differences in other parameters and in the relationship between physical activity level and life satisfaction (p> 0.05). Conclusion: As a result of the researches, it has been concluded that the level of physical activity affects the level of physical activity of the gender and special talent teachers and the other branch teachers, the quality of life is affected by the age group, and there is no significant relationship between the level of secondary school teachers' physical activity.