Türkiye'de İslamcılık ve şehirli dindar kadın kimliği: Şadırvan Dergisi örneği (1976-1980)
Islamism and urban religious woman: Example of Şadirvan Magazine(1976-1980)
  1. Tez No: 565729
  2. Yazar: SEVGİ PINAR ZEYDAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖKHAN ATILGAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Sosyoloji, İletişim Bilimleri, Journalism, Sociology, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Şadırvan, Gülsen Ataseven, İslamcılık ideolojisi, İslamcı Kadın, Şadırvan, Gülsen Ataseven, Islamist ideology, Islamist women
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
Bu çalışma, 1976-1980 arasında yayımlanmış Şadırvan dergisi üzerinden, Türkiye'de İslamcı kadın kimliğinin inşasının nasıl bir çalışma ve çaba ile ortaya koyulduğunu ve hangi ideolojik örüntüler aracılığıyla bu projenin paydasını oluşturduğunu konu almaktadır. Bu çalışmanın temel sorunsalı, İslamcılık ideolojisinin toplumsal ve tarihsel temelini, Türkiye'de İslamcı ideolojinin gelişiminde önemli bir dönem olan 1970'lerin, İslamcı aktör olarak nitelenecek Gülsen Ataseven ve Şadırvan dergisi çevresinde şekillendiği biçimiyle çözümlemektir. Bu çözümleme, John B. Thompson'ın önerdiği derin yorumsamacılık yöntemiyle yapılmıştır. Şadırvan dergisinin içeriği, dönemin toplumsal dinamikleri bağlamında ve aktörlerle ilişkili olarak incelenmiştir. Ayrıca Şadırvan dergisindeki ideolojik örüntüler, içerik çözümlemesinin temelini oluşturan temalar çerçevesinde tartışılmıştır. Son olarak dergide üretilen ideolojik öğelere dair bir yeniden yorumlama yapılmıştır. Derginin artık basılmıyor ve dağıtılmıyor olması yeniden yorumlama için kısıtlılık hali oluşturmuş olsa da bugün İslamcılık ideolojisinin her alanda iktidarda olması ve gündelik hayatın içinde karşımıza çıkıyor olması temel alınarak 1970'lerde kurguladıkları İslami toplumun ve şehirli dindar kadının bugün var olup olmadığına dair bir tartışma yürütülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study aims to set out the work and effort put forth during the construction of Islamists female identity in Turkey through Şadırvan magazine, which was published between 1976 - 1980, and which ideological arrangements of the magazine constitute the denominator of this project. The main concern of the study is to analyze social and historical foundations of Islamist ideology as they are formed around Islamist actors Gülsen Ataseven and Şadırvan magazine during 1970s, an important period for development of Islamist ideology. This analysis takes up depth hermeneutic method proposed by John B. Thompson. It examines the content of Şadırvan magazine in the context of social dynamics of the era and respecting related actors. In addition, this research discusses the ideological patterns in the magazine within the framework of the themes underlying the content analysis. Finally, it makes a reinterpretation of ideological elements produced in the journal. Research holds a debate on whether the Islamic society and the religious urban women that they built in 1970s have existed today, based on the fact that the ideology of Islamism is in power in every field of daily life, although the fact that the journal is no longer being published has created a restriction.