Türkiye'de İslamcılık ve Milli Görüş Partilerinin dış politikası
İslamic view in Turkey and foreign policies of National Parties
- Tez No: 589025
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BELGİN UÇAR KOCAOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: İslamcılık, Dış Politika, Milli Görüş, Necmettin Erbakan, İslamist, Foreign Policy, Milli Gorus, Necmettin Erbakan
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
XVIII ve XIX. yüzyıllar arasında zayıflamaya başlayan İslam dünyası Batıya tepki olarak İslamcılık düşüncesini dış politika alanında kullanmıştır. Milli Görüş Hareketi adı altında kurulan tüm partilerin programı ve seçim beyannamelerinde dolaylı veya dolaysız bir şeklide İslamcı söyleme vurgu yapılmıştır. Türkiye'de XXI. yüzyılın İslamcı lideri olarak bilinen Erbakan gerek muhalefet döneminde gerekse iktidarda ortak olduğu dönemde ABD ve İsrail karşı politika izlemiştir. Bu tezin temel amacı Türkiye'de Milli Görüş partilerinin Filistin politikalarını analiz etmektir. Bu kapsamda çalışmada Milli Görüş partilerinin programları, seçim beyannameleri ve partilerin lider ve yöneticilerinin konuşmaları incelenerek Filistin politikaları analiz edilmiştir
Özet (Çeviri)
The Islamic world, which began to weaken during the XVIIIth and XIXth centuries, used the Islamist ideology in its foreign policy in response to the West. In the program and election manifestos of all parties established under the name of the Milli Gorus Movement, Islamist discourse and Ottoman culture were emphasized either directly or indirectly. Erbakan, known as the Islamist leader of Turkey in the XXIth century, pursued an anti-US and Israel policy both in the period of opposition and in the period of power. The main objective of this thesis is to analyze the Palestine policy of Milli Gorus Parties in Turkey. In this context, the programs, election manifestos and speeches of the leaders and spokespersons of the Milli Gorus Parties were examined and it was concluded that these parties had observed an Islamist policy on Palestine issues