Öğretmenlerin psikolojik sermaye ile örgütsel vatandaşlık davranışı algıları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between teachers 'perceptions of psychological citizenship behavior
  1. Tez No: 565731
  2. Yazar: OSMAN KABASİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET YAŞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Psikolojik sermaye, Örgütsel Vatandaşlık Davranışı, Pozitif Psikoloji, Psychological capital, Organizational Citizenship Behavior, Positive Psychology
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu araştırmada, Şanlıurfa ili merkez ilçelerde yer alan resmi ortaokullarda görev yapmakta olan öğretmenlerin psikolojik sermaye ile örgütsel vatandaşlık davranışı algıları arasındaki ilişkiyi tespit ederek bu konuda öneriler sunmak ve bu ilişkinin öğretmenlerin demografik özelliklerine göre ne düzeyde değişkenlik gösterdiğini ortaya koymak amaçlanmaktadır. Nicel araştırma yönteminin benimsendiği araştırmada, betimsel-ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini 2017-2018 eğitim öğretim yılında Şanlıurfa ili merkezinde görev yapmakta olan 1.495 ortaokul öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırma evrendenbasit yansız örnekleme yöntemiyle seçilen 300 kişilik bir örneklem üzerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmada elde edilen bulgular psikolojik sermaye ile örgütsel vatandaşlık davranışı arasında istatistiksel olarak anlamlı, güçlü ve pozitif bir ilişkinin olduğunu ortaya koymaktadır. Ayrıca, sadece cinsiyet değişkeninin öğretmenlerin psikolojik sermaye ve örgütsel vatandaşlık algılarında önemli bir değişken olduğu ortaya çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to determine the relationship between psychological capital and organizational citizenship behavior perceptions of teachers working in official secondary schools in the central districts of Şanlıurfa province and to present suggestions about this issue and to show the level of this relationship varies according to the demographic characteristics of teachers. Descriptive-relational scanning model was used in the study,where guantitative research method was adopted. The universe of the research is composed of 1,495 secondary school teachers working in Şanlıurfa city center in 2017-2018 acedemic year.. The study was conducted on a sample of 300 people selected by simple unbiased sampling method. The findings of the study reveal that there is a statistically significant, strong and positive relationship between psychological capital and organizational citizenship behavior. Moreover, only gender variable is an important variable in teachers' perception of psychological capital and organizational citizenship.