Neoliberal kent politikaları ışığında mekânın ekonomik dönüşümü ve simgesel yeniden üretimi: Gaziantep Bey mahallesi örneği
Economi̇c transformati̇on and symboli̇c reproducti̇on of space i̇n the li̇ght of neoli̇beral ci̇ty poli̇ci̇es: Example of Gazi̇antep Bey di̇stri̇ct
- Tez No: 565760
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKHAN GÖKGÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Sosyoloji, İletişim Bilimleri, Public Administration, Sociology, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Neoliberal Kent Politikaları, Mutenalaştırma, Neoliberal Urban Policies, Gentrification
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim ve Toplumsal Dönüşüm Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 173
Özet
Neoliberal ekonomi atmosferi, sermaye birikimi ve bu birikimin istikrarını sağlamakla mükellef bir atmosfer olduğu varsayımıyla kendisine kâr maksimizasyonu sağlamak amaçlı kategoriler belirlemektedir. Mekânsal bir alan olan kentler de bu sermaye birikimine olanak sağlayan kategorilerden birisi, belki de en önemlisidir. Neoliberal kent politikaları, kenti en açık tabiriyle metalaştırmaya yönelik dinamikleri barındıran reflekslerle donanmıştır. Çoğunlukla ekonomik zeminde olsa da kültürel ve toplumsal dönüşümü, değişimi ve yeniden üretimi de tetikleyen bir mekanizma konumundadır. Gaziantep Bey Mahallesi de bu atmosfere dahil bir mekândır. Dolayısıyla bu atmosferin etkisi altında olan alanlardandır. Örneklem olarak ele alınmakta olan Bey Mahallesi'nin, mutenalaştırma kavramı yordamıyla bahsi edilmekte olan atmosferdeki konumunu belirleyebilmek metnin temel gayesi konumunda bulunmaktadır. Kent denilen olgu, bulunduğu coğrafyayla direkt bir bağ ve üzerinde yaşayan kültürle doğrudan kontak halindedir. İnsan faktörünün olması biraz da bu noktaya hitap etmektedir ki taştan harçtan bir moloz yığınından ziyade nefes alan, dönemsel kültürel farklılıklardan etkilenen bir organizma konumundadır. Bu sebeptendir ki Gaziantep Bey Mahallesi örneğinin neoliberal kent politikalarına olan refleksi başka coğrafyalardaki mekânsal alanlardan farklı olmaktadır. Sebep olarak ise yine kültürel ve toplumsal farklılıklar gösterilebilmektedir. Ezcümle; metnin, alanındaki tartışmalara katkısı, alanı oluşturan diğer kendine özgü muhtevalarıyla külliyatı zenginleştiren çalışmalara katılımı olacaktır.
Özet (Çeviri)
Neoliberal economy atmosphere, regarding the assumption of capital accumulation wich is obliged to maintain this consitent atmosphere, defines the categories that target maximizing the profit at all costs. Urban, as a spatial location, is also one of the categories which enables to provide the capital accumulation. Probably the most crucial one. Neoliberal urban policies, in apparent dialect, are decorated with the reflex act which is hosted by the dynamics of the commodification of urban. Mostly it is based on economical background. Also it is a machinery that triggers the cultural and social transformation, rotation and of course renovation. Gaziantep Bey District is a location that inbounds this very atmosphere. Ergo this place is in the zone of influence of this atmosphere. The aim of this text is to pinpoint the location of Bey District in this atmosphere by considering the notion of the gentrification. As a matter of fact, urban associates the geography directly and also generates the connection with the culture that lives in it. Existence of human factor adresses to this specific point. İt is casted as an organism that breathes and is affected by periodic cultural differences rather than a pile of concrete and rubble. Therefore Gaziantep Bey District varies from the other similar locations which have the reflex of neoliberal urban policies. The cultural and social dıfferences can designate the reason on this occasion. Briefly, contribution of this text is the participation in the other authentic contents that enrich the complete efforts.