Kentsel dönüşümün sosyo-ekonomik boyutu Korkuteli örneği
Socio-economic dimension of urban transformation Korkuteli example
  1. Tez No: 979812
  2. Yazar: CEMRE KÜÇÜKYILDIZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYGÜL AKKUŞ, DR. SABRİYE AK KURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Şehircilik ve Bölge Planlama, Siyasal Bilimler, Sociology, Urban and Regional Planning, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Kamusal alan, Kamusal mekanlar, Kentsel dönüşüm, Sosyoekonomik değişim, Public space, Public places, Urban transformation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kapadokya Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kent, Çevre ve Yerel Yönetimler Ana Bilim Dalı
Özet
Küreselleşmenin etkisiyle son yıllarda adı sıkça duyulan kentsel dönüşüm uygulamaları, neoliberal politikalar kapsamında kentsel mekânın fiziksel olarak yenilenmesini ve kentlerin sermaye değerinin artmasını sağlarken aynı zamanda, kentlerde sosyal ilişkilerin ve ekonomik faaliyetlerin de yeniden şekillenmesine neden olmaktadır. Bu sürecin en çok etkilenenleri ise sosyal ve ekonomik açıdan dezavantajlı gruplar olmuştur. Antalya ili Korkuteli ilçesi kapsamında yürütülen Arasta Kentsel Dönüşüm Projesiyle kapalı bir pazar yeri olan Turgut Manavoğlu pazar yerinin yıkılması ve pazarcıların bu süreçte geçici olarak farklı alanlara taşınması pazarcı esnafları sosyoekonomik açıdan daha kırılgan hale getirmiştir. Bu kapsamda çalışmada, Korkuteli ilçesinde gerçekleştirilen kentsel dönüşüm uygulaması sonucunda yerlerinden edilen pazarcıların deneyimlerine odaklanılarak bu süreçte yaşamış oldukları sosyo-ekonomik etkilerden ve maruz kalmış oldukları dışlanma süreçlerinden bahsedilerek bu etkilerin görünür hale getirilmesi amaçlanmıştır. Tez kapsamında, nitel veri yöntemlerine dayalı görüşmeler gerçekleştirilerek ve çalışma yerinden edilme, ekonomik mağduriyet ve sosyal dışlanma kavramlarıyla ilişkilendirilerek ampirik bir zemin oluşturulmuştur. Bu kapsamda, yürütülen tez çalışması üç bölümden oluşmaktadır. Tezin ilk bölümünde, kentsel dönüşüm uygulamaları ve genel özelliklerinden bahsedilmiştir. Ayrıca kentsel dönüşüm süreçlerini şekillendirmekte olan mekânsal, sosyal ve ekonomik boyutlara da bu bölümde yer verilmiştir. Tezin ikinci bölümünde, kamusal bir alan olan pazar yerlerinin dönüşümüne ilişkin Türkiye ve Dünya kentlerinden örneklere yer verilmiştir. Farklı yaklaşımlardan oluşan seçili örneklerin sosyal, ekonomik ve mekânsal etkilerinden de bahsedilerek ortaya çıkan sonuçlar bu kapsamda değerlendirilmiştir. Üçüncü bölümde ise Korkuteli ilçesinde bulunan dönüşüm alanına ilişkin veriler ve bulgulara yer verilmiştir. Bu doğrultuda kentsel dönüşüm uygulamaları sonucunda yaşanan mekânsal değişime ve dönüşüm süreçlerine yer verilerek, görüşmeler kapsamında oluşturulan sorularla pazarcıların bu süreçte yaşamış oldukları koşullara ilişkin memnuniyetleri, gelir düzeyinde yaşanan değişiklikler ve sosyal ilişkilerinde yaşanan değişikliklerden de bahsedilmiştir. Sonuç olarak, tez kapsamında belirlenen hipotezler doğrultusunda ve elde viii edilen bulgular ışığında kentsel dönüşüm uygulamalarının yalnızca mekânsal dönüşümle sınırlı kalmadığı aynı zamanda yeni mekânsal düzenlemeler sonucunda sosyal ilişkiler ve ekonomik yapılar üzerinde de derin etkiler bıraktığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Urban transformation practices, which have been heard frequently in recent years due to the influence of globalization, ensure the physical renewal of urban space and the increase in the capital value of cities within the scope of neoliberal policies, while at the same time causing social relations and economic activities in cities to be reshaped. The groups most affected by this process have been those that are socially and economically disadvantaged. The Arasta Urban Transformation Project, carried out in the Korkuteli district of Antalya province, led to the demolition of the Turgut Manavoğlu market place, which was a covered market place, and the temporary relocation of the market vendors to different areas during this process, making the market vendors more vulnerable in terms of socio-economics. In this context, the study focuses on the experiences of the market vendors who were displaced as a result of the urban transformation implementation in Korkuteli district, and aims to make these effects visible by talking about the socioeconomic effects they experienced and the exclusion processes they were exposed to during this process. Within the scope of the thesis, an empirical ground was created by conducting interviews based on qualitative data methods and associating the study with the concepts of displacement, economic victimization and social exclusion. In this context, the thesis study conducted consists of three parts. In the first part of the thesis, urban transformation practices and their general characteristics are mentioned. In addition, the spatial, social and economic dimensions that shape the urban transformation processes are also included in this section. In the second part of the thesis, examples from Turkey and the world cities regarding the transformation of market places, which are public spaces, are included. The results obtained were evaluated in this context, also mentioning the social, economic and spatial impacts of selected examples from different approaches. The third section includes data and findings regarding the transformation area in Korkuteli district. In this regard, the spatial change and transformation processes experienced as a result of urban transformation applications were included, and the questions created within the scope of the interviews were used to talk about the satisfaction of the market vendors with the conditions they experienced in this process, x the changes in their income levels and the changes in their social relations. As a result, in line with the hypotheses determined within the scope of the thesis and in light of the findings obtained, it has been concluded that urban transformation practices are not limited to spatial transformation only, but also have profound effects on social relations and economic structures as a result of new spatial arrangements.