Öğretmen adaylarının kişilerarası bağımlılık eğilimi ve bağlanma stilleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationship between interpersonal dependency tendency and attachment styles of teacher candidates
  1. Tez No: 565780
  2. Yazar: AHMET SERDAR SAĞLAM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZÜLAL ERKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Kişilerarası Bağımlılık, Bağlanma, Öğretmen Adayları, İnterpersonal Dependency, Attachment, Teacher Candidates
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu çalışmada, öğretmen adaylarının kişilerarası bağımlılık eğilimleri ile bağlanma stilleri arasındaki ilişki incelenerek, öğretmen adaylarının kişilerarası bağımlılık eğilimlerinin ve bağlanma stillerinin cinsiyete, yaşa ve medeni duruma göre farklılaşıp farklılaşmadığının incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın örneklemini, Mersin Üniversitesinde formasyon eğitimi alan (425'i kadın, 139'u erkek) toplam 564 öğretmen adayı oluşturmaktadır. Araştırmadaki değişkenlerin ölçülmesi amacıyla Kişilerarası Bağımlılık Ölçeği (KAB), Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri (YİYE) ve Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Verilerin analizinde öğretmen adaylarının kişilerarası bağımlılık eğilimi ile bağlanma stilleri arasındaki ilişkiyi belirleyebilmek amacıyla“Pearson Momentler Korelasyonu”kullanılırken; öğretmen adaylarının bağlanma stillerinin kişilerarası bağımlılık eğilimini yordayıp yordamadığını belirlemek amacıyla“Çoklu Doğrusal Regresyon Analizi”uygulanmıştır. Öğretmen adaylarının kişilerarası bağımlılık eğilimleri ve bağlanma stillerinin cinsiyete göre farklılaşıp farklılaşmadığını belirlemek amacıyla“Bağımsız Örneklemler T Testi”kullanılmıştır. Öğretmen adaylarının kişilerarası bağımlılık eğiliminin yaş ve medeni durum değişkenlerine göre farklılaşıp farklılaşmadığını belirlemek amacıyla“Tek Yönlü Varyans Analizi(ANOVA)”kullanılırken; öğretmen adaylarının bağlanma stillerinin yaş ve medeni durum değişkenlerine göre farklılaşıp farklılaşmadığına“Çok Yönlü Varyans Analizi (MANOVA)”kullanılarak bakılmıştır. Verilerin analizi sonucunda, kişilerarası bağımlılık eğilimi ile bağlanmanın kaygı boyutu arasında pozitif yönde anlamlı ilişki bulunurken; bağlanmanın kaçınma boyutu ile anlamlı ilişki bulunmamıştır. Bağlanma stilleri alt boyutlarından kaygılı bağlanmanın kişilerarası bağımlılık eğilimini yordadığı görülmüştür. Kişilerarası bağımlılık eğilimi ile cinsiyet arasında anlamlı farklılık bulunmazken; bağlanma stillerinin kaçınma boyutunun cinsiyete göre anlamlı düzeyde farklılaştığı bulunmuştur. Kişilerarası bağımlılık eğilimi, yaşa ve medeni duruma göre anlamlı düzeyde farklılaşmaktadır. Bağlanma stillerinin kaçınma boyutunun yaşa ve medeni duruma göre anlamlı düzeyde farklılaştığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this research, it was aimed to examine whether it differentiates according to the gender, age and marital status of interpersonal dependency and attachment styles of teacher candidates by examining the relationship between interpersonal dependency and attachment styles of teacher candidates. The sample of the research consisted of 564 teacher candidates (425 woman, 139 man) getting pedagogy education in Mersin University. Interpersonal Dependency Scale (IDS), Close Relationship Scale (CRS) and Personal Information Form were used for the aim of asssessment of variables in the research. In the analysis of data, while“Pearson Moments Correlation”was used in order to determine the relationship between interpersonal dependency and attachment styles of teacher candidates,“Multiple Vertical Regression Analysis”was used to determine whether attachment styles of teacher candidates predict interpersonal dependency or not.“Independent Sample t-Test”was used to determine whether interpersonal dependency and attachment styles of teacher candidates differentiates according to the gender.“While One Way Analysis of Variance (ANOVA)”was used to determine whether interpersonal dependency of teacher candidates differentiate according to the variables of age and marital status,“Multivariate Analysis of Variance (MANOVA)”was used to determine whether attachment styles of teacher candidates differentiate according to the variables of age and marital status. As a result of analysis, while there is a positively meaningful relationship between interpersonal dependency and subscale of attachment anxiety, there is no meaningful relationship between interpersonal dependency and subscale of attachment avoidance. It was seen that subscale of attachment anxiety predict interpersonal dependency. While there is no meaningful difference between interpersonal dependency and gender, subscale of attachment avoidance differentiates meaningfully according to gender. Interpersonal dependency differentiates meaningfully according to age and marital status. It was determined that subscale of attachment avoidance differentiates meaningfully according to age and marital status.