Normalizasyon kavramı bağlamında esrar kullanımında ülke politikaları; Karşılaştırmalı bir analiz
Cannabis use policies of countries in the context of normalisation concept; A comparative analysis
  1. Tez No: 565798
  2. Yazar: GÖNÜL ERDAL DAĞISTANLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA GÜNDÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Sosyoloji, Public Administration, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: normalizasyon, işlevselcilik, çatışma, sembolik etkileşimcilik, esrar, esrar kullanımının normalizasyonu, normalization, functionalism, conflict theory, symbolic interactionism cannabis, normalization of cannabis use
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Esrar kullanımı ve bağımlılığı tüm dünyada ortak bir sorun haline gelmiştir. Gün geçtikçe ulaşımın kolaylaşması ve kullanım yaşının düşmesi esrar kullanımının toplumların üzerinde çalışılması gereken bir problem olduğunu göstermektedir. Her toplumun uyguladığı stratejilerde farklı bakış açılarına yer verilmektedir. Bu bağlamda uygulanan yasalar, toplumdan topluma farklılıklar göstermektedir. Esrar kullanım ve bağımlılık süreçlerinin, normalizasyon kavramı bağlamında incelenmesi bu durumun önemini daha çok gözler önüne sermektedir. Dünyada esrar kullanımının serbest, yarı serbest ve yasak olduğu ülkeler bulunmaktadır. Bu ülkelerde uygulanan sosyal politikalar esrar kullanımı ve bağımlılık oranlarında farklılıkların oluşmasına katkı sağlamaktadır. Bu farklılıklara, yasalardaki belirsizlikler ve yasaların kimi ülkelerde pratiğe dökülürken kimi ülkelerde uygulanamaması sebep olarak gösterilebilmektedir. Yasaların uygulanmayışı veya uygulanamayışı esrar kullanımının normalizasyonuna katkı sağlamaktadır. Bu çalışmada dünyada giderek artan esrar kullanımının sosyolojik kavramlar olan işlevselcilik, çatışma, sembolik etkileşimcilik kuramları bağlamında ele alınması amaçlanmıştır. Bu bağlamda normalizasyon kavramı ayrıntılı olarak ele alınmış ve bu kavramlar esrar kullanımının yaygınlaşması bağlamında değerlendirilmiştir. Esrar kullanımının serbest olduğu Hollanda ve Kanada, yarı serbest olduğu Birleşik Krallık( İngiltere) ve yasak olduğu Türkiye, çalışma içinde özel olarak değerlendirilen üç ülkedir. Bu ülkelerde esrar kullanımının yasal statüsünün (yasak olup olmaması) esrar kullanımının normalizasyonu ve esrar kullanımına götüren süreçleri nasıl etkilediği ele alınan bir diğer konudur. Son olarak, esrar kullanımının normalizasyon süreçlerinin olası sonuçları tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Cannabis use and addiction have become a common problem all over the world. The increasing useage, the ease of transportation and the decrease in the usage age have become the major problems of the societies. The laws applied in this context differ from society to society. Each society has different perspectives in its strategies. The fact that cannabis use and addiction processes are examined under the concepts of normalization more clearly reveals the importance of this situation. There are countries where substance use is free, semi-free and prohibited. Therefore, drug use and dependence rates vary in each country. These differences, uncertainties in laws and laws in some countries in some countries can not be applied as a reason for not being applied. The degeneration of laws indirectly contributes to the normalization of cannabis use. In this study, it is aimed to discuss the use of cannabis, which has become very widespread in the world, in the context of the sociologic concepts of functionalism theory, conflict theory and symbolic interactionism theory. In this context, the concept of normalization been discussed in detail and these concept are evaluated in the context of the spread of cannabis use. Netherlands and Canada where the cannabis use is nonrestricted, the United Kingdom where the cannabis use is half-restricted, and Turkey where the cannabis use is restricted are the three countries elaborated in this study. The role of the legal status of cannabis use in these countries (whether restricted or not) on the normalization of cannabis use and the socialization processes that lead to the cannabis use are another issues that are examined in this study. Lastly, the possible consequences of normalization of cannabis use and are discussed.