Meslek lisesi öğrencilerinin duygusal zeka düzeyleri ve meslek tercihlerinin bazı sosyodemografik özelliklere göre incelenmesi
The investigation of emotional intelligence and job preferences levels of vocational high school students in terms of some sociodemographic characteristics
- Tez No: 565830
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HADİYE KÜÇÜKKARAGÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Zeka, Duygu, Duygusal zeka, Meslek tercihi, Intelligence, Emotion, Emotional Intelligence, Job Preference
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Aile Eğitimi ve Danışmanlığı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Eğitimi ve Danışmanlığı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 209
Özet
Bu çalışmada ergenlerin bazı psiko-sosyal ve demografik özellikleri ile seçtikleri meslekler ve onların duygusal zekâ düzeyleri bağlantıları incelenmiştir. Seçilen meslek, bireyin ömründe oldukça uzun bir zaman alacağından kişinin en önemli kararlarından biri olmak durumundadır. İlgi, yetenek vb. özellikler dikkate alınmadığında tercih ettikleri mesleğe değil daha çok rastlantıyla mesleklerini seçme durumunda kalmaktadır. Meslek seçimi bireylerin geleceklerine yön veren çok önemli bir unsurdur. Zekâ üzerine yapılan araştırmalarda, kişinin özel yaşamı ve çalışma yaşamındaki başarısının sadece IQ ile ilgili olmadığını diğer kişisel faktörlerle ilişkili olduğunu ortaya koymuştur. Başarılı bir yaşamı etkileyen kişisel faktörler araştırıldığında en önemli kavramlardan birisi“duygusal zeka (DZ)”'dır. Duygusal zeka ise, içinde bu iki kavramı da barındırır (D. John Mayer ve Peter Salovey 1997. Bu bağlamda duygusal zekanın duygusal niteliklerin içsel kişisel boyutu (kendini tanıma, içsel zeka), kişilerarası ilişkiler ve genel iyilik hali (genel duygusal durumu) alt boyutlarıyla meslek tercihleri arasında da bir ilişkinin olacağı düşünülmektedir. Çalışma 2016-2017 eğitim öğretim yılında İzmir Menemen'de bulunan ve amaçlı örneklem yoluyla seçilen meslek liselerinde öğrenim gören yaklaşık 1250 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Veriler kağıt kalem testi şeklinde ölçeklerin ergenler için duygusal zeka ölçeği, mesleki ilgi ölçeği ve bireysel durum formunun uygulanması ile elde edilmiştir. Verilerin analizinde tek yönlü varyans analizi, sıklık ve yüzdeler ile regresyon analizi yapılmıştır. Tek yönlü varyans ve regresyon analizleri sonucunda meslek lisesi öğrencilerinin duygusal zeka düzeyleri ortalaması ve meslek tercihleri ortalaması ile yaş faktörü arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
In this research the socio-demographic characteristics and the job preferences and the emotional intelligence levels of adolescents are investigated. The job preference is one of the most important decisions of the individual since it will take quite a long time in the life of the individual. When the features(interest, ability etc.) are not taken into consideration, they prefer to choose their job rather than their preferred job. Choosing a career is a very important factor that directs the future of individuals. Research on intelligence revealed that the individual's private life and success in his work life were not only related to IQ, but also to other personal factors. One of the most important concepts when investigating personal factors affecting a successful life is“emotional intelligence (EQ)”. Emotional intelligence involves two concepts (D. John Mayer ve Peter Salovey 1997). It is thougt to be a relation between subdimensions, interpersonal intelligence and general well-being of emotional intelligence and job preferences. This study was carried out with 1250 students in vocational high schools in İzmir, Menemen during the 2016-2017 academic year. The data was obtained by applying the scale of emotional intelligence for adolescents, scale of professional interest and application of individual status form in the form of paper pencil test. One-way analysis of variance, frequency and percentage regression analysis are used to analyze the data. As a result of one-way analysis of variance and regression, there was no statistically significant difference between the average of emotional intelligence levels of vocational high school students and the average of occupational preferences and age factor.