El análisis de los elementos monstruosos en los cuentos Góticos de Horacio quiroga
Horacio Quiroga'nın gotik hikayelerindeki korku öğelerinin analizi
- Tez No: 565856
- Danışmanlar: DOÇ. DR. LEMAN GÜRLEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: XIX. yüzyıl gotik edebiyatı, korku öğeleri, korku atmosferi, Fantasía Nerviosa, Para Noche de Insomnio, La Gallina Degollada, El Almohadón de Plumas, 19th century gothic literature, monstrous elements, gothic atmosphere, Fantasia Nerviosa, Para Noche de Insomnio, La Gallina Degollada, El Almohadón de Plumas, horror
- Yıl: 2019
- Dil: İspanyolca
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İspanyol Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Gotik edebiyat, ilk olarak 18. yüzyılda İngiltere'de ortaya çıkan ve 18. yüzyılın sonlarından 19. yüzyılın sonlarına doğru rasyonalizm akımına karşı tepki olarak doğan bir edebi türdür. Gotik eserlerin hiçbir zaman mutlu bir sonu veya ahlaki bir değer kaygısı yoktur. Gotik edebiyat, özellikle korkudan beslenir ve çirkin, anormal, akıl dışı, gizli ve gizemli olanı yüceltir. Bu çalışma, Horacio Quiroga'nın yazmış olduğu Fantasía Nerviosa, Para Noche de Insomnio, La Gallina Degollada ve El Almohadón de Plumas adlı hikayelerindeki korku öğelerini analiz edip, XIX. yüzyıl gotik edebiyat özellikleriyle ilişkilendirmeyi hedeflemektedir. Her bir hikaye, ölüm temasını farklı biçimlerde yansıtmaktadır. Bu araştırmanın amacı adı geçen hikayelerdeki korku öğelerini ortaya çıkarmak olup, gotik edebiyatın en önemli amacı olan bu öğelerin hikayelerde nasıl ve ne ölçüde yansıtıldığı irdelenecektir. Bu araştırmada, her hikayedeki korku unsurlarını keşfetmek ve onları mevcut Gotik edebiyat özellikleriyle ilişkilendirmek esas alınacaktır. Quiroga hayatı boyunca çok fazla kayıplar yaşadığından dolayı ölüm, doğaüstü olaylar, delilik, şiddet ve anormallik hikayelerinin kaçınılmaz konularıdır. Çalışma, Gotik edebiyatının temel amacı olan“korku”nun, öykülerle nasıl aktarıldığı ve bu seçilmiş hikayelerin 19. yüzyıl Gotik edebiyatının içinde ne ölçüde kategorize edilebileceğini görmeye çalışmaktadır.
Özet (Çeviri)
Gothic literature is a literary genre that first emerged in England in the 18th century and became popular from the late 18th century until the late 19th century as a reaction to the movement rationalism. Gothic works never have a happy ending or have a moral. Gothic literature mainly feeds on horror and exalts the ugly, the abnormal, the irrational, the occult and the mysterious. This study aims to analyze the monstrous elements in the stories Fantasía Nerviosa, Para Noche de Insomnio, La Gallina Degollada and El Almohadón de Plumas written by Horacio Quiroga and associate them with the characteristics of 19th century's Gothic Literature. The monstrous elements with the theme of death are reflected in different forms in each story. The objective of this investigation is to discover the monstrous elements in each story and analyze how and to what extend these elements exist. The death, the supernatural events, the madness, the violence and the abnormality are the inevitable themes for Quiroga because he suffered from several violent deaths throughout his life. The work aims to discover the elements that“the horror”, the main objective of the Gothic literature, is transferred along the stories and to see at what level these selected stories can be categorized within the 19th century Gothic literature.