Actice control strategies for four wheel steering vehicle
Dört tekerlekten doğrultu kontrollü araçlar için aktif kontrol stratejileri
  1. Tez No: 56586
  2. Yazar: ÖMÜR MENTEŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. Y. SAMİM ÜNLÜSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Dört Tekerlekten Doğrultu Kontrolü, Açık Çevrim Kontrolü, Model Takipli Kontrol, Adaptif Kontrol, Optimal Kontrol vı, Four Wheel Steering, Open Loop Control, Model Following Control, Adaptive Control, Optimal Control. IV
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
oz DÖRT TEKERLEKTEN DO?RULTU KONTROLLÜ ARAÇLAR İÇİN AKTİF KONTROL STRATEJİLERİ Menteş, Ömür Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Y. Samim Ünlüsoy Eylül 1996, 115 Sayfa Aracın kararlılığı ve doğrultu kontrolünün geliştirilmesindeki potansiyeli nedeni ile, otomobillerde dört tekerlekten doğrultu kontrolü üzerindeki çalışmalar son zamanlarda yoğunluk kazanmıştır. Bu tezde, açık çevrim kontrolü, model takipli kontrol, adaptif ve optimal kontrol gibi kontrol stratejileri incelendi. Ön ve arka tekerlekleri kontrol etmek için yeni bir kontrol stratejisi önerildi. İncelenen kontrol stratejileri uygulanarak iki serbestlik dereceli (yüzme açısı ve dönme hızı) otomobil modeli ile aracın davranışı incelendi. Aracın sürekli rejim performansı, direksiyon açısındaki basamak girdisi ile incelendi. Aracın geçici rejim davranışını göstermek için şerit değiştirme manevrası uygulandı. Ek olarak,aracın bozucu etkenlere karşı olan duyarlılığı, yanal kuvvet uygulanması ile belirlendi. Model takipli kontrol, adaptif kontrol ve optimal kontrol gibi kapalı çevrim kontrol prensipleri aracın kararlılığını direksiyon girdisi ve bozucu etkenler karşısında önemli derecede geliştirdiği, ancak optimal kontrol haricinde aracın az döner özelliğinin önemli ölçüde arttığı gözlendi. Önerilen kontrol stratejisi, ön tekerleklere dönme hızı geribesleme kontrolünün ilave edilmesi ile, dört tekerlekten doğrultu kontrolünün az döner özelliğindeki artışı azaltmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ACTIVE CONTROL STRATEGIES FOR FOUR WHEEL STEERING VEHICLE Menteş, Ömür M. S., Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Y. Samim Ünlüsoy September 1996, 115 Pages Recently, four wheel steering of passenger cars has become a topic of research because of its potential to improve stability and steering response through suitable control of the rear wheel steer angle. In this thesis, the main existing control strategies including open loop control, model following control, adaptive, and optimal control have been investigated. Then, an alternative control strategy to control the front and rear wheels of the vehicle is proposed. Using a two degree of freedom (sideslip and yaw rate of freedom) vehicle model, handling behavior of the vehicle is simulated to compare and discuss the merits of the control strategies included in the scope of the thesis. Steady state inperformance is examined by simulating a step input change of the steering wheel angle of the vehicle. A lane change maneuver is used to study the transient performance characteristics of the vehicle. In addition, response of the vehicle to disturbances is investigated by simulating a crosswind test. Closed loop control strategies such as the model following control, adaptive control, and optimal control significantly improve the stability of the vehicle to steering wheel inputs and disturbances. However, these control strategies (except optimal control) result in strongly understeering vehicles. The proposed control strategy makes it possible to reduce heavily understeer characteristics of the four wheel steering by adding a yaw velocity feedback control to the front wheels.