Fen ve teknoloji dersinde argümantasyon yöntemine ilişkin öz-yeterlik ve tutum ölçeklerinin geliştirilmesi
Devolopment of self-efficacy scale and attitude scale towords argumentation method in science and technology course
- Tez No: 565873
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİHAT ARIKAN, DR. GÜLŞAH ULUAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Fen Eğitimi, Argümantasyon Yöntemi, Öz-yeterlik, Tutum, Science Education, Method of Argument, Self-Efficacy, Attitude
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu araştırmanın amacı, fen bilgisi öğretmen adaylarının argümantasyon yönteminin fen bilimleri dersinde kullanılmasına yönelik öz-yeterlik ve tutumlarını belirlemek amacı güden iki ölçeğin geliştirilmesidir. Bu araştırmada nicel bir araştırma olan tarama araştırma deseni kullanılmıştır. Ölçeklerin geliştirilme süreci;madde havuzunun oluşturulması, uzman görüşlerinin alınması, uygulama, geçerlik ve güvenirliğin hesaplanması olmak üzere dört temel aşamada ele alınmıştır. Çalışma başlangıcında tutum ölçeği için 32 maddelik ve öz-yeterlik ölçeği için 18 maddeden oluşan 2 adet madde havuzu oluşturulmuştur. Oluşturulan taslak formlar için beş alan uzmanından görüş alınmıştır. Ardından uygulama sürecine geçilmiş ve veri toplama süreci iki devlet üniversitesinin eğitim fakültesi fen bilgisi eğitimi ana bilim dalı 3. ve 4. sınıf düzeyinde öğrenim gören 324 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Bu süreç 2018-2019 eğitim-öğretim yılı güz döneminde yürütülmüştür. Elde edilen verilerin analizleri için SPSS ve AMOS paket programları kullanılmıştır. Ölçeklerin güvenirliklerinin belirlenmesi için Cronbach Alpha katsayısı hesaplanmıştır. Geçerlik analizlerinde ise açımlayıcı faktör analizi (AFA) ve doğrulayıcı faktör analizi (DFA) kullanılmıştır. Analiz sonuçlarına göre, 25 madde ve üç faktörden oluşan“Fen Eğitiminde Argümantasyon Yönteminin Kullanımına Yönelik Tutum Ölçeği”ve 17 madde ve üç faktörden oluşan“Fen Eğitiminde Argümantasyon Yönteminin Kullanımına Yönelik Öz-Yeterlik Ölçeği”şeklinde adlandırılan iki ölçek elde edilmiştir.“Fen Eğitiminde Argümantasyon Yönteminin Kullanımına Yönelik Tutum Ölçeği”adlı ölçeğin Cronbach's Alpha katsayısı 0,89 olarak hesaplanmışken,“Fen Eğitiminde Argümantasyon Yönteminin Kullanımına Yönelik Öz-Yeterlik Ölçeği”nin Cronbach's Alpha değeri 0,91 şeklinde bulunmuştur. Bu bağlamda, elde edilen her iki ölçeğin geçerli ve güvenilir olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to develop two scales that aim to determine self-efficacy and attitudes of pre-service science teacher to use the argument method in science courses. In this study, the survey research design which is a quantitative research model was used. The development process of scales has been conducted with four main phases termed as creating of item pool, obtaining expert opinions, implementation, calculation of validity and reliability. At the beginning of the study, the item pool of the attitude scale composed of 32 items and the item pool of the self-efficacy scale include 18 items. Expert opinions about two item pools were taken from five field experts. Then the implementation process was started and data collection process was carried out with 324 students. All of them were studying in 3rd and 4th grades in the science department of education faculty in two public university. The data was collected in 2018-2019 academic year during fall semester. SPSS and Amos package programs were used for analysis of data obtained. Cronbach's Alpha coefficient was calculated to determine the reliability of the scales. In the validity analysis, descriptive factor analysis (DFA) and confirmatory factor analysis (CFA) were used. According to the results of the analysis, two scales were obtained as“Attitude Scale for The Use of The Argument Method in Science Education”consisting of 25 items with 3 factors and“Self-Efficacy Scale for The Use of The Argument Method in Science Education”composed of 17 items with 3 factors. While Cronbach's Alpha coefficient for Attitude Scale for The Use of The Argument Method in Science Education was found as 0.89, Cronbach's Alpha coefficient of Self-Efficacy Scale for The Use of The Argument Method in Science Education was calculated as 0.91. In this context, it was concluded that obtained two scales were reliable and valuable.