A Preliminary design system for axial flow compressors
Eksenel akışlı kompresörler için bir ön tasarım sistemi
- Tez No: 56588
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET Ş. ÜÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Eksenel akışlı kompresörler, basit radyal denge denklemleri, Simplex algoritması, genelleştirilmiş kademe karakteristikleri, kademe birleştirme metodu, tasarım dışı performans, eşeksenel içakış analizi. vı, Axial-flow compressors, simple radial equilibrium, Simplex search algorithm, generalized stage characteristics, stage stacking method, off-design performance, axisymmetric through-flow analysis. IV
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 236
Özet
oz EKSENEL AKIŞLI KOMPRESÖRLER İÇİN BİR ÖN TASARIM SİSTEMİ Okyay, Önder Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ahmet Ş. Üçer Ortak Tez Yöneticisi: Y. Doç. Dr. Tahsin Çetinkaya Haziran 1996, 212 sayfa Çok kademeli eksenel kompresörler için ön tasarım programlan hazırlandı. Bu programlarda, akış alanı basit radyal denge denklemi kullanılarak çözüldü. Geliş ve sapma açılan için korelasyonlar kullanılarak kanatçık açılan bulundu ve DCA tipi kanatçıkların üç boyutlu geometrisi hesaplandı. Kanatçık ve disk üzerindeki radyal gerilim dağılımı hesaplandı. Kompresör geometrisi Nelder ve Mead'in Simplex algoritması yardımıyla optimize edildi. Kompresörün toplam performans haritasını bulmak üzere bir performans tahmin programı tasarlandı. Bu programda, genelleştirilmiş kademe karakteristikleri kullanılarak her kademenin karakteristiğihesaplandı ve bunların birleştirilmesiyle toplam performans haritası bulundu. Çok kademeli eksenel kompresörlerin kanatçık boyunca hava akışım analiz etmek ve kanatçıklar arası akış hesaplama programlan için akış çizgisi bilgilerini sağlamak üzere bir eşeksenel içakış çözücüsü tasarım programlarına bağlandı. Hazırlanan programlar J85-GE-13 kompresörünün tasarım noktasını tahmin etmek ve hesaplanan toplam performans haritasını deneysel verilerle karşılaştırmak için kullanıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A PRELIMINARY DESIGN SYSTEM FOR AXIAL FLOW COMPRESSORS Okyay, Önder M. S., Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Ahmet Ş. Üçer Co-Supervisor: Asst. Prof. Dr. Tahsin Çetinkaya June 1996, 212 pages Preliminary design codes for multi-stage axial compressors have been developed. The flow field is solved by incorporating simple radial equilibrium equation. Correlations for incidence and deviation angles are utilized to determine blade angles and three-dimensional blade geometry is generated for Double Circular Arc type blades. Radial stress distribution on blades and disks is computed. The geometry is optimized using Nelder and Mead's Simplex search algorithm for multi- variable functions. A performance prediction code is designed to assess the overall performance map of the compressor. The code uses generalized stage characteristics 111to form individual stage characteristics and thus overall performance map of the compressor by means of a stage stacking procedure. A through-flow solver is coupled to design programs to analyze the flow on the hub to tip surfaces of multi stage axial compressors and to provide streamline information to be used in blade-to- blade codes. The developed codes are tested with J85-GE-13 compressor data to estimate the design point of the compressor and to compare its overall performance map with experimental data.