Acil servise başvuran KOAH hastalarında kullanılan düşük veya yüksek doz N-asetilsistein tedavisinin hastaneye tekrar başvuru sıklığı üzerine etkisi
The effect of LOW or high-dose N-acethylcysteine therapy used on COPD patients presenting to emergency department
- Tez No: 565900
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜSEYİN CAHİT HALHALLI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, İlk ve Acil Yardım, Chest Diseases, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: KOAH, KOAH atak, N-asetilsistein, COPD, COPD exacerbation, N- acetylcysteine
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Kocaeli Derince Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
AMAÇ: KOAH, sürekli hava yolu akımı sınırlamasının yanında, hastalık şiddetinde payı olan ve sık görülen akut alevlenmeler ile karakterizedir. KOAH şiddeti arttıkça atak sıklığı da artmaktadır. KOAH alevlenmelerinin etkili bir şekilde önlenmesi ve tedavisi GOLD kılavuzu tarafından güçlü bir şekilde tavsiye edilmektedir. GOLD Kılavuzunda, inhale kortikosteroid almayan KOAH hastalarında, karboksisin ve NAC gibi mukolitikler ile düzenli tedavinin alevlenmeleri azaltabileceği ve sağlık durumunu sınırlı olarak düzeltebileceği belirtmektedir. Çalışmamızın amacı acil servise dispne şikayeti ile başvuran ve taburcu edilen, hafif veya orta şiddetli KOAH hastalarının 1 aylık sürede düşük ve yksek doz NAC kullanımının tekrar hastaneye başvuru sıklığı üzerindeki etkilerini değerlendirmektir. GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışmamız, benzer hasta gruplarında randomize kontrollü bir şekilde yüksek ve düşük doz NAC tedavilerinin verildiği çift kör, tek merkezli bir çalışma olarak tasarlandı. Acil Servisimize, Kasım 2018-Nisan 2019 ayları arasında dispne şikayeti ile başvuran KOAH tanılı hastalar dahil edildi. Hastalara randomizasyon numaralarına göre tedaviler verildi ve bir ay sonra tekrar ulaşılarak, ilaç uyumu, ilaç yan etkileri, hastaneye tekrar başvuru ve CAT skorları açısından değerlendirildi. Verilerin analizi SPSS for Windows 16 paket programı kullanılarak değerlendirildi. BULGULAR: KOAH akut atak kliniği ile Acil Servisimize başvuran 122 KOAH'lı hasta çalışmaya alındı. Hastalara randomize olarak verilen tedavilerin tekrar başvuru sıklığını etkilemediği sonucuna varıldı (p=0,688). SONUÇ: Düşük doz NAC tedavisi ile yüksek doz NAC tedavisi arasında KOAH akut ataklarının tekrar acil servis başvurusu sıklığında herhangi bir istatistiksel anlamlı veri bulmadık. Ancak çalışmamız tek merkezli, sınırlı hasta sayısı ile gerçekleştiğinden, KOAH akut ataklarının tekrar acil servis başvurusu sıklığının azaltılmasında, GOLD ve birçok bilimsel araştırma tarafından önerilen yüksek doz NAC tedavisine karşılık düşük doz NAC tedavisi hakkında daha kapsamlı ve çok merkezli çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: COPD is characterized by frequent acute exacerbations, which have a share in the severity of the disease, as well as limitation of continuous airflow. As COPD severity increases, the frequency of attacks increases. The effective prevention and treatment of COPD exacerbations is strongly recommended by the GOLD guidelines. The GOLD Guideline states that regular treatment with mucolytics such as carboxycin and NAC may reduce exacerbations and improve health status to a limited extent in COPD patients without inhaled corticosteroids. The aim of this study was to evaluate the effects of high and low dose NAC use on the frequency of re-hospitalization in mild or moderate COPD patients admitted to the emergency department with dyspnea and discharged. Materials and methods: Our study was designed as a double-blind, single-center study of randomized controlled high and low dose NAC treatments in similar patient groups. Patients with COPD who presented with dyspnea between November 2018 and April 2019 were included in our emergency department. The patients were given treatment according to randomization numbers and were re-reached one month later to evaluate drug compliance, drug side effects, re-admission and CAT scores. Data analysis was performed using SPSS for Windows 16 package program. Results: 122 COPD patients admitted to our Emergency Department with COPD acute attack clinic were included in the study. It was concluded that randomized treatments did not affect the frequency of re-visits (p = 0.688). Conclusion: We did not find any statistically significant data on the frequency of acute exacerbations of COPD between low-dose NAC and high-dose NAC therapy. However, since our study was performed with a single center, limited number of patients, more comprehensive and multicenter studies were needed to reduce the frequency of acute exacerbations of COPD in the emergency department, compared to GOLD and low-dose NAC therapy as recommended by many scientific studies.