KOAH alevlenmesi ile başvuran hastalarda mortaliteyi öngörmede DECAF, CURB-65, BAP-65 ve Ottawa KOAH risk skorlarının prokalsitonin düzeyleri ile ilişkilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between DECAF, CURB-65, BAP-65, and Ottawa COPD risk scores and procalcitonin levels in predicting mortality in patients admitted with COPD exacerbation
- Tez No: 978611
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖNER BOZAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: KOAH alevlenmesi, DECAF, CURB-65, BAP-65, OCRS, Prokalsitonin, Mortalite, COPD exacerbation, DECAF, CURB-65, BAP-65, OCRS, Procalcitonin, Mortality
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, acil servise Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) alevlenmesi ile başvuran hastalarda, yaygın kullanılan prognostik skorlama sistemleri olan DECAF, CURB-65, BAP-65 ve Ottawa KOAH Risk Skalası'nın (OCRS) 30 günlük mortaliteyi öngörmedeki karşılaştırmalı etkinliklerini ve serum prokalsitonin (PCT) düzeylerinin bu modellere ek prognostik katkısını değerlendirmek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu tek merkezli, gözlemsel prospektif kohort çalışma, Ağustos 2025 - Ekim 2025 tarihleri arasında Prof. Dr. Cemil TAŞCIOĞLU Şehir Hastanesi Acil Servisi'nde etik kurul onayı alındıktan sonra yürütüldü. GOLD kriterlerine göre KOAH alevlenme tanısı alan, 18 yaş üstü ve bilgilendirilmiş onam veren hastalar çalışmaya dahil edildi. Dispnenin alevlenme dışı bir nedene bağlı olduğu veya belirli ciddi ek hastalıkları/durumları olan hastalar dışlandı. Katılımcıların demografik verileri, klinik öyküleri, başvuru vital bulguları, laboratuvar sonuçları (Prokalsitonin, arter/venöz kan gazı pH/pCO2 dahil), görüntüleme ve EKG bulguları standart bir olgu rapor formuna prospektif olarak kaydedildi. Bu veriler kullanılarak her hasta için DECAF, CURB-65, BAP-65 ve OCRS skorları hesaplandı. Birincil sonlanım noktası, e-Nabız sistemi üzerinden teyit edilen 30 günlük tüm nedenlere bağlı mortalite idi. İkincil sonlanımlar arasında yoğun bakım yatışı, 30 gün içinde yeniden başvuru ve skorların karşılaştırmalı prognostik performansları (ROC analizi, lojistik regresyon) yer aldı. Gerekli örneklem büyüklüğü hedefine ulaşılarak nihai analize 200 hasta dahil edildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 200 KOAH alevlenmesi hastasının 30 günlük mortalite oranı %31.5 (n=63) olarak saptandı. Mortaliteyi öngörmede, ROC analizi ile en yüksek ayırt ediciliğe sahip skor CURB-65 (EAA: 0.838) olurken, bunu BAP-65 (EAA: 0.805) ve DECAF (EAA: 0.793) takip etti; OCRS ise en düşük performansı gösterdi (EAA: 0.678). Optimal eşik değerlerinde, DECAF en yüksek sensitiviteyi (%74.6) sergilerken, BAP-65 (%82.5) ve CURB-65 (%80.3) en yüksek spesifisiteye sahip skorlar olarak belirlendi. Tek değişkenli analizde mortalite riskindeki en yüksek artış katsayısı BAP-65 ile ilişkiliydi. Çok değişkenli lojistik regresyon analizinde, DECAF, CURB-65 ve BAP-65 skorlarının bir arada değerlendirilmesi mortaliteyi en iyi açıklayan modeli oluşturdu (%52.1). Serum prokalsitonin düzeyleri, tek başına veya skorlarla birlikte değerlendirildiğinde, 30 günlük mortaliteyi öngörmede istatistiksel olarak anlamlı bağımsız bir katkı sağlamadı. Yoğun bakım ünitesine yatışı öngörmede ise DECAF skoru en iyi performansı (EAA: 0.853) sergiledi. 30 gün içinde yeniden başvuru ile skorlar arasında karmaşık ilişkiler gözlendi. Akciğer kanseri varlığı ve indeks başvuruda başlanan tedavi olarak mekanik solunum desteği ihtiyacı, skorlardan bağımsız önemli mortalite risk faktörleri olarak belirlendi. Sonuçlar: Araştırmamızda, KOAH alevlenme hastalarında 30 günlük mortaliteyi öngörmede CURB-65 (en yüksek EAA), BAP-65 (en yüksek spesifisite) ve DECAF (en yüksek sensitivite) skorlarının etkin olduğu, OCRS' nin ise diğerlerine kıyasla daha zayıf bir performans gösterdiği saptandı. Çalışmamızın önemli bir bulgusu olarak, serum prokalsitonin düzeylerinin, bu klinik skorların prognostik değerine anlamlı bir ek katkı sağlamadığı bulundu. Mortaliteyi en iyi açıklayan modelin DECAF, CURB-65 ve BAP-65 skorlarının kombinasyonu olduğu görüldü. Bu veriler ışığında, acil serviste KOAH alevlenmesi risk değerlendirmesinde bu üç skorun (özellikle kombine) kullanılmasının faydalı olabileceği, ancak prokalsitoninin mortalite öngörüsündeki ek rolünün bu popülasyonda desteklenmediği sonucuna varılmıştır. Farklı skorların güçlü yönlerini (sensitivite vs. spesifisite) dikkate alarak yapılacak değerlendirmeler ve ilerideki çok merkezli çalışmalar, klinik karar verme süreçlerini daha da iyileştirebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate the comparative efficacy of commonly used prognostic scoring systems (DECAF, CURB-65, BAP-65, and the Ottawa COPD Risk Scale [OCRS]) in predicting 30-day mortality and the incremental prognostic contribution of serum procalcitonin (PCT) levels to these models in patients presenting to the emergency department with acute exacerbation of Chronic Obstructive Pulmonary Disease (AECOPD). Materials and Methods: This single-center, observational, prospective cohort study was conducted at the Prof. Dr. Cemil TAŞCIOĞLU City Hospital Emergency Department between August 2025 and October 2025 after obtaining ethical committee approval. Patients aged >18 years presenting with AECOPD according to GOLD criteria who provided informed consent were included. Patients with dyspnea attributable to causes other than exacerbation or those with specific severe comorbidities/conditions were excluded. Demographics, clinical history, baseline vital signs, laboratory results (including PCT, arterial/venous blood gas pH/pCO2), imaging, and ECG findings were prospectively recorded onto a standard case report form (CRF). DECAF, CURB-65, BAP-65, and OCRS scores were calculated for each patient. The primary outcome was 30-day all-cause mortality, confirmed via the national e-Nabız system. Secondary outcomes included ICU admission, 30-day readmission, and the comparative prognostic performance of the scores (ROC analysis, logistic regression). Final analysis included 200 patients, meeting the calculated sample size requirement. Results: The 30-day mortality rate among the 200 included AECOPD patients was 31.5% (n=63). In predicting mortality via ROC analysis, CURB-65 demonstrated the highest discriminatory power (AUC: 0.838), followed by BAP-65 (AUC: 0.805) and DECAF (AUC: 0.793); OCRS performed the poorest (AUC: 0.678). At optimal cutoff values, DECAF showed the highest sensitivity (74.6%), while BAP-65 (82.5%) and CURB-65 (80.3%) exhibited the highest specificity. In univariate analysis, the highest odds ratio for mortality was associated with the BAP-65 score. In multivariate logistic regression, a combination of DECAF, CURB-65, and BAP-65 constituted the best predictive model for mortality (explaining 52.1% of variance). Serum PCT levels did not provide a significant independent contribution to mortality prediction, either alone or when added to the clinical scores. DECAF score performed best in predicting ICU admission (AUC: 0.853). Complex associations were observed between the scores and 30-day readmission. Lung cancer and the need for mechanical respiratory support initiated at the index visit were identified as significant independent risk factors for mortality, apart from the scores. Conclusions: Our study found that CURB-65 (highest AUC), BAP-65 (highest specificity), and DECAF (highest sensitivity) scores were effective in predicting 30-day mortality in patients with AECOPD, whereas OCRS performance was comparatively weaker for this outcome. An important finding was that serum procalcitonin levels did not provide significant additional prognostic value for mortality beyond these clinical scores. The combination of DECAF, CURB-65, and BAP-65 scores provided the best model for mortality prediction. Based on these data, utilizing these three scores (especially in combination) may be beneficial for risk assessment in the ED for AECOPD, while the incremental role of procalcitonin in mortality prediction was not supported in this cohort. Evaluations considering the distinct strengths of different scores (sensitivity vs. specificity) and further multi-center studies may improve clinical decision-making processes.