Acil serviste COVİD PCR pozitif saptanmış hastalara başlanmış olan molnupravir tedavisinin prognoz ve kısa dönem mortaliteye etkisi
The effect of molnupiravir treatment initiated in COVİD PCR positive patients in the emergency department on prognosis and short-term mortality
  1. Tez No: 839257
  2. Yazar: ANIL SARIKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FUNDA KARBEK AKARCA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: COVID-19, Molnupiravir, acil servis, COVID-19, Molnupiravir, Emergency department
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Amaç: Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi acil servisine başvuran PCR (+) saptanan hastalarda Molnupiravir tedavisinin klinik iyileşme, mortalite ve morbidite üzerindeki etkisini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Çalışma, kesitsel bir araştırma olarak planlanmıştır ve 6 ay süreyle Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Servisi'nde yürütülmüştür. Araştırmanın evrenini Nisan 2022 tarihinden sonra acil servise başvuran ve COVID-19 PCR pozitif tanısı alan, 18 yaşından büyük hastalar oluşturmaktadır. Molnupravir tedavisi başlanan hastaların takibi yapılmış ve taburcu olan hastaların 1. ayda tekrarlayan hastane başvuruları, hospitalizasyon ihtiyacı ve 1. ay mortalitesi sorgulanmıştır. Molnupravir başlanan ve herhangi bir kliniğe yatırılan hastaların ise 48. saat, 1. hafta ve 1. ayda O2 ihtiyacı artışı, klinik iyileşme, mortalite ve morbidite durumları takip edilmiştir. Veriler IBM SPSS Statistics V26.0 programı kullanılarak değerlendirilmiştir. İstatistiksel anlamlılık düzeyi olarak p0.05). Molnupiravir kullanan hastaların birçoğunda diyabet, hipertansiyon, böbrek yetmezliği, kalp yetmezliği, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) gibi kronik hastalıklar mevcuttur, ancak bu durum molnupiravir kullanmayan hastalar için de benzerdir (p>0.05). Molnupiravir kullanan hastaların ateş (p=0.028) ve nabız (p=0.011) değerleri, kullanmayanlara göre daha yüksek bulunmuştur. Acil servis başvurusunda high flow oksijen ihtiyacı Molnupiravir kullanılan hastalarda daha düşük bulunmuştur (p=0.036).Ancak ilaç kullanım durumuna göre sağkalım, oksijen ihtiyacı ve mekanik ventilasyon gereksinimi açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmamıştır (p>0.05). Sonuç: Çalışmada, Molnupiravir kullanımıyla yaş, cinsiyet ve kronik hastalık durumu arasında belirgin farklılıkların olmadığı görülmüştür. Molnupiravirin genellikle belirli bir yaş grubunda veya cinsiyette tercih edilmediği ve tedaviye erişimde eşitlik sağlandığı düşünülebilir. Kanser ilaçları, steroid kullanımı, kemoterapi, radyoterapi, solid organ nakli, kemik iliği nakli ve immünsupresan ilaç kullanımı gibi faktörler arasında da anlamlı farklar bulunmamıştır. Molnupiravir kullanımının hastaların oksijen ihtiyacı ve ventilasyon gereksinimleri üzerinde önemli bir etkisi olmadığı görülmektedir. Ancak, acil servis başvurusundan 48 saat sonra high flow oksijen ihtiyacının Molnupiravir kullanmayan hastalarda daha yüksek olduğu gözlenmiştir. Molnupiravirin COVID-19 hastalarında sağkalım üzerinde tutarlı bir fayda sağlamadığı ve etkinliği konusunda daha fazla araştırma yapılması gerektiği belirtilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to evaluate the effect of Molnupiravir treatment on clinical improvement, mortality, and morbidity in patients with a positive PCR who presented to the Emergency Department of Ege University Medical Faculty. Materials and Methods: The study was designed as a cross-sectional research and was conducted in the Emergency Department of Ege University Medical Faculty for a period of 6 months. The study population consisted of patients aged 18 and over who presented to the emergency department after April 2022 and were diagnosed with COVID-19 based on a positive PCR test. The follow-up of patients who received Molnupiravir treatment was performed, and at the 1-month mark, readmission to the hospital, need for hospitalization, and mortality rate were assessed. Patients who started Molnupiravir treatment and were admitted to any clinic were monitored for increased oxygen requirement, clinical improvement, mortality, and morbidity at 48 hours, 1 week, and 1 month. Data were analyzed using IBM SPSS Statistics V26.0 program, and a significance level of p0.05). Most of the patients who received Molnupiravir had chronic diseases such as diabetes, hypertension, renal failure, heart failure, and chronic obstructive pulmonary disease (COPD), but this was also similar in patients who did not receive Molnupiravir (p>0.05). The fever (p=0.028) and pulse rate (p=0.011) values were higher in patients receiving Molnupiravir compared to those who did not. The need for high-flow oxygen in the Emergency Department was lower in patients who received Molnupiravir (p=0.036). However, there were no statistically significant differences in terms of survival, oxygen requirement, and mechanical ventilation requirement based on medication use (p>0.05). Conclusion: The study showed no significant differences in age, gender, and chronic disease status associated with the use of Molnupiravir. The findings are consistent with other studies in the literature, although different results have been obtained in some studies. It can be inferred that Molnupiravir is not preferentially used in a specific age group or gender, and equal access to treatment is provided. There were no significant differences among factors such as cancer drugs, steroid use, chemotherapy, radiotherapy, solid organ transplantation, bone marrow transplantation, and immunosuppressive drug use. Molnupiravir does not have a significant impact on patients' oxygen requirements and ventilation needs. However, it was observed that high-flow oxygen requirement was higher in patients who did not receive Molnupiravir 48 hours after their Emergency Department visit. It is stated that Molnupiravir does not provide consistent benefits in terms of survival in COVID-19 patients and further research is needed to determine its effectiveness.