Türkiye'de kamu politikası bağlamında çocuk hakları ve çocuk politikası: Vatandaş algısı
In the context of public policy children's rigth and child policiy: Perception of citizen
  1. Tez No: 565906
  2. Yazar: HAMZA DEMİRTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERHAN ÖRSELLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk, Çocuk Hakları, Kamu Politikaları, Türkiye, Child, Child Rights, Public Policy, Child Policies, Turkey
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 175
Özet
Kamu politikası, toplum yaşamını ve geleceğini etkilemek ve onlara yön vermek amacıyla alınmış kararlar olarak tanımlanabildiği gibi; hükümetlerin herhangi bir konu hakkında yapmayı veya yapmamayı tercih ettikleri şey olarak da tanımlanabilir. Çocukluğa yüklenen anlam ile toplumun çocuğa olan bakış açısı tarihsel süreç içerisinde önemli bir değişim geçirmiştir. Çocuk, geçmişte toplum içinde değersiz ve görmezden gelinen bir olgu iken, günümüzde koruma altına alınmış ve üzerinde önemle durulan bir konuma gelmiştir. Bu bağlamda, son yıllarda çocuk ve çocuk hakları ile ilgili çalışmalar hem ulusal hem de uluslararası düzeyde daha yaygın bir şekilde yapılmaya başlanmıştır. Nitekim Türkiye'de çocuklara ve çocuk haklarına yönelik toplumsal ilginin de son yıllarda arttığı rahatlıkla ifade edilebilir. Özellikle son zamanlarda yaşanan ve kamuoyu gündeminin ilk sıralarında yer alan olumsuz olayların yaşanması bu ilginin artmasında etkili olmuştur. Ayrıca bilgi ve iletişim teknolojilerinde yaşanan gelişmeler, internetin yaygın kullanımı ve sosyal medya kullanımının yaygınlaşmasının bu süreçte önemli bir etkisinin olduğu söylenebilir. Bu doğrultuda son günlerde çocuklara yönelik istismar haberlerinin ve çocuk haklarının ihlal edildiğine yönelik haberlerin yazılı ve görsel medyaya yansıması kamuoyu vicdanını da rahatsız etmiş ve bu yönde uygulanan kamu politikalarının varlığı ve etkinliği tartışılmaya başlanmıştır. Bu bağlamda çalışmanın amacı Türkiye'de yürürlükte olan çocuk hakları ve çocuklara yönelik yürürlükte olan kamu politikalarının vatandaşlar tarafından nasıl algılandığının ölçülmesi olarak belirlenmiştir. Vatandaşların algısını tespit ve analiz edebilmek amacıyla bir saha çalışması gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın evreni Konya ili şehir merkezinde ikamet eden 18 yaş üstü Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları oluşturmaktadır. Anket çalışması 25 Şubat 2019-15 Nisan 2019 tarihleri arasında belirlenen örneklem planı dâhilinde 598 kişi ile gerçekleştirilmiştir. Anket çalışmasından elde edilen bulgular değerlendirildiğinde vatandaşlar Türkiye'de uygulanan çocuk politikalarının revize edilmesini, daha etkin kamu politikalarının yürürlüğe sokulmasını istemektedirler.
Özet (Çeviri)
Public policies can be defined as the decisions that are constructed to navigate the future and life of a society. It can also be considered as what governments prefer to do or not to do about any issue. With the meaning attributed to childhood, the society's point of view for children has evolved significantly in the historical process. While the phenomenon of children was ignored in the society in the past, it has now been taken under protection and has obtained an important position. In this manner, studies about children and the rights of them are conducted more frequently both in the national and international level. Indeed, it can easily be claimed that interest for children and children's rights has improved in Turkey in the recent years. In particular, the recent negative events that are on the top public agenda have increased this interest. Furthermore, it can be said that the developments in information and communication technologies, the widespread use of the internet and social media have an important effect on this process. In this respect, the reflection of the news about the abuse of children and the reports of violations of children's rights on the written and visual media has disturbed the public conscience which gave rise to the fact that existence and effectiveness of public policies implemented in this direction have been started to be discussed. In this context, the aim of the study is to measure the perception of citizens for the public policies applicable to children's rights and children in Turkey. A field study was conducted to identify and analyze the perception of citizens. The participants of this study consist of Turkish citizens who are above 18 years and live in the main districts of Konya province. The survey was conducted with 598 people within the sampling plan determined between 25 February 2019-15 April 2019. The examination of results from the survey leads to the fact that citizens want public policies applied in Turkey to be revised and want introduction of more effective public policies.