Yenidoğan döneminde kardiyak cerrahi olan hastaların 3-4 yaştaki nörolojik değerlendirmesi
Neurological evaluation of 3-4 year old patients who underwent cardiac surgery in the neonatal period
  1. Tez No: 565928
  2. Yazar: PERİHAN EŞSİZOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FERDA ÖZLÜ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Yenidoğan Bebekler, Postkardiyak Cerrahi, Nörolojik Gelişim, Newborns, Postcardiac Surgery, Neurological Development
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Amaç: Neonatal konjenital kalp hastalığı olan bebeklerin antenatal tanı alması, postnatal takip ve cerrahi sonrası takiplerinin deneyimli merkezlerde yapılması uzun dönem komplikasyon gelişmemesi açısından yararlı olabilir. Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım ünitesinde opere olan konjenital kalp hastalarının 3-4 yaştaki kardiyak fonksiyonları, nörolojik muayeneleri ve nörogelişimsel durumları, büyüme ve gelişmelerini araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya Ocak 2013 ile Aralık 2015 tarihleri arasında ÇÜTF YYBÜ'e yatırılmış, konjenital kalp hastalığı nedeni ile cerrahi uygulanmış ve takibi devam eden 25 bebeğin, 3-4 yaştaki kardiyak fonksiyonları, nörolojik muayeneleri, Denver Gelişimsel Tarama Testi II ve Stanford-Binet testi uygulanarak nörogelişimsel durumları değerlendirildi. Bu bebeklerin retrospektif olarak epikriz bilgilerinden; demografik özellikleri; doğum tarihi, gebelik haftası, cinsiyeti, doğum kiloları, operasyon tipleri, preoperatif ve postoperatif sepsis öyküleri, operasyon öncesi ve sonrası ventilatör destek tedavilerinin varlığı ve süreleri, postoperatif inotropik ihtiyaçları, postoperatif komplikasyonları, enteral beslenmeye başlanma zamanı, prognozları, hastanede yatış süreleri kaydedildi. Bulgular: DGTT II değerlendirmesi anormal olan hastaların operasyon öncesi sepsis öyküsü, normal olan hastalardan daha fazlaydı ve bu fark istatiksel olarak anlamlıydı (p=0,032) Hastaların 8'inin (%32) 3-4 yaşta diüretik ihtiyacı devam etmekte idi. Diüretik ihtiyacı olan hastaların DGTT II sonucu, diüretik ihtiyacı olmayan hastalar ile karşılaştırıldı ve istatistiksel olarak sınırda düşük anlamlılık saptandı (p=0,059). Operasyon öncesi sepsis tanısı olan hastaların Stanford-Binet testi sonucu, olmayan hastalarla karşılaştırıldığında istatiksel olarak anlamlı düşük saptandı. (p=0,007). Doğumda gestasyon haftası ve doğum ağırlığı daha yüksek olan hastaların 3-4 yaştaki kiloları, boyu ve baş çevresi daha düşük saptandı (p=0,034) (p=0,034) (p=0,031). Sonuç: Konjenital kalp hastalığı olan olguların operasyon öncesi sepsis atağı geçirmiş olmaları ileri dönemde nörolojik gelişimlerini etkiler. Bu nedenle hastalarda operasyon öncesi sepsisi azaltabilecek önlemlerin alınması, bu konuda taburculukta bilgilendirilmeleri ve erken dönemde fark edilmesinin sağlanması, zamanında nörolojik desteğe başlanması açısından önemlidir. 3-4 yaşta halen kardiyolojik medikal desteğe ihtiyacın olması da nörolojik sekel gelişmesi açısından dikkat edilmesi gereken bir parametredir. Doğumda gestasyon haftası ve doğum ağırlığının daha iyi durumda olması ailelerin tutum ve bebek bakımlarını etkiliyor olabilir. Daha düşük gestasyon haftada ve ağırlıkta doğan bebeklerin 3-4 yaşa kadar daha iyi bakım ve beslenme almaları sonucunda kiloları daha iyi hale gelmiş olabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Neurological Evaluation of 3-4 Year Old Patients Who Underwent Cardiac Surgery in the Neonatal Period Objective: Antenatal diagnosis of neonatal congenital heart disease, postnatal follow-up and post-operative follow-up in experienced centers may be useful to avoid long-term complications. We aimed to investigate the cardiac functions, neurological examinations and neurodevelopmental status, growth and development of 3-4-year-old operated congenital cardiac patients in the Neonatal Intensive Care Unit of Cukurova University Medical Faculty Hospital. Material and Method: 25 infants with congenital heart disease who were operated on and followed up between January 2013 and December 2015 at the ÇUFoM NICU were included in the study. Cardiac functions, neurological examinations, Denver Developmental Screening Test II (DGTT II) and Stanford-Binet test were used to evaluate the neurodevelopmental status of the participants. The following information was saved from these infants' epicrisis information retrospectively; demographic characteristics, date of birth, gestational week, sex, birth weight, types of operations, preoperative and postoperative sepsis history, presence and duration of pre- and postoperative ventilator supportive treatments, postoperative inotropic needs, postoperative complications, enteral feeding time, prognosis, and hospitalization durations. Findings: Seven of the patients (28%) had preoperative sepsis. Patients with abnormal DGTT II evaluation had a higher rate of history of sepsis before the operation, and this difference was statistically significant (p=0,032). 8 of the patients (32%) had a need for diuretics at 3-4 years of age. The DGTT II result of patients who needed diuretics was compared with those who didn't and statistically significant low borderline significance was found (p=0,059. The Stanford-Binet test results of the patients who were diagnosed with sepsis before the operation were significantly lower than the patients without sepsis (p=0,007). The patients with a higher gestational age at birth and higher birth weight were found to have lower weight, height and head circumference at 3-4 years of age (p=0,034) (p=0,034) (p=0,031). Conclusion: The occurrence of sepsis attacks before the operation affects the neurological development of the patients with congenital heart disease. Therefore, it is important for patients to take precautionary measures to reduce sepsis prior to the operation, to be informed about this issue when being discharged in order for this to be noticed at an early stage, and to initiate neurological support in a timely manner. The need for cardiologic medical support at 3-4 years of age is also a parameter that should be considered in terms of neurological sequelae development. The gestational week at birth and better birth weight may affect attitudes and the care provided by families. Children who were born at lower gestational weeks and with lower weight may have improved weight as a result of better care and nutrition until 3-4 years of age.