Eş zamanlı metastatik ve metastatik olmayan papiller tiroid karsinom olgularında mi-RNA profillerinin karşılaştırılması
Comparison of mi-RNA profiles in synchronous metastatic and non-metastatic papillary thyroid carcinoma cases
  1. Tez No: 565927
  2. Yazar: PENBE GÜL ERGÜN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TÜLİN ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Patoloji, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: Tiroid kanseri, Papiller tiroid karsinomu, mi-RNA, Real Time PCR, Thyroid cancer, Papillary thyroid carcinoma, mi-RNA, Real Time PCR
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Patoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, eş zamanlı metastatik ve metastatik olmayan papiller tiroid karsinom olgularının mi-RNA profilleri açısından değerlendirererek her iki gruptaki mi-RNA profil farklılıklarını geniş bir seride karşılaştırmak; papiller tiroid karsinomu olgularının tanı ve prognozunu belirlemede mi-RNA profillerini PCR yöntemiyle belirlemektir. Böylece parafin doku tiroid örneklerinde metastatik ve metastatik olmayan lezyonlara özgü mi-RNA paternlerini yüksek sensitive ile belirlenmesi mümkün olacaktır. Materyal Method: İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa-Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Tıbbi Patoloji Anabilim Dalında 2014-2019 yılları papiller tiroid karsinom tanılı 96 olgu çalışma kapsamına alınmıştır. Her olguya ait parafin bloklar üzerinden RT PCR yöntemiyle miR-146b, miR-221, miR-222 ve miR-21 düzeyleri saptanmıştır. Bulgular: Çalışmamızda yer alan papiller tiroid karsinom tanılı 96 vakanın 17'si(%17.7) erkek, 79'u (%82.3) kadındır. Hastaların yaş ortalaması ise 41.7'dir. Tümör içinde fibrozis varlığı metastatik lenf nodu açısından anlamlı bulunmuştur (p0.05). Fold change ile kıyaslandığında miR-221 açısından metastatik tümöre göre metastatik lenf nodunda artış belirgindir (p değeri=0.09). miR-21 açısından bakıldığında düşük ekspresyondan metastatik lenf nodunda metastatik tümöre göre anlamlığa ulaşan bir artış izlenmiştir (p değeri=0.02). miR-21 ve miR-221 yüksek ekspresyon gösteren 17 vakanın 11'inde (%64) miR-222'nin de yüksek ekspresyonu saptanmıştır. miR-21 ve miR-221 yüksek ekspresyon gösteren 18 vakanın 16'sında (%88) miR-146b'nin yüksek ekspresyonu da izlenmiştir. Sonuç: miR-21, miR-221, miR-222 ve miR-146b içeren mi-RNA paneli kullanılmış olup metastatik lenf nodlarında tümörlerine göre ekspresyona artışı gözlenmiştir. Bu nedenle PTK'larda lenf nodu metastazı açısından değerlendirmede bu panelin faydalı olabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Objectives: The aim of this study is to evaluate in terms of mi-RNA profiles simultaneous metastatic and non-metastatic papillary thyroid carcinomas by comparing mi-RNA profile differences in both groups in a large series and to determine the prognosis and diagnosis of papillary thyroid carcinoma cases by using PCR method. Thus, mi-RNA patterns specific to metastatic and non-metastatic lesions in paraffin tissue thyroid samples will be able to be detected with high sensitivity. Material and method: Totally 96 cases diagnosed with papillary thyroid carcinoma between 2014-2019 in Istanbul University Cerrahpaşa-Cerrahpaşa Medical Faculty Medical Pathology Department were included in the study. miR-146b, miR-221, miR-222 and miR-21 levels were determined by RT PCR method on paraffin blocks of each case. Results: In our study, 17 (17.7%) of the 96 cases with papillary thyroid carcinoma were male and 79 (82.3%) were female. The mean age of the patients was 41.7 years. The presence of fibrosis in the tumor was found to be significant in terms of metastatic lymph node (p 0.05). Compared to fold change, the increase in metastatic lymph node in the metastatic tumor was significant for miR-221 (p value = 0.09). In terms of miR-21, a significant increase was observed in metastatic lymph node from low expression compared to metastatic tumor (p value = 0.02). High expression of miR-222 was detected in 11 (64%) of 17 cases with high expression of miR-21 and miR-221. High expression of miR-146b was also observed in 16 (88%) of 18 cases with high expression of miR-21 and miR-221. Conclusions: The mi-RNA panel containing miR-21, miR-221, miR-222 and miR-146b was used and increased expression in metastatic lymph nodes compared to tumors was observed. Therefore, it was concluded that this panel may be useful in the evaluation of lymph node metastasis in PTKs.