An Assesment of wetland protection from the planning point of view
Sulukalancaların korunmasında planlama açısından bir yaklaşım
- Tez No: 56597
- Danışmanlar: PROF. DR. DURAN TARAKLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Sulak Alanlar, Koruma, Bafa Gölü, Menderes Havzası IV, Wetlands, Protection, Bafa Lake, Menderes Basin ui
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
öz SULAK ALANLARİN KORUNMASINA PLANLAMA AÇISINDAN BİR YAKLAŞIM Kaman, Işıl Nadire Yüksek Lisans, Şehir Planlama Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Duran Taraklı Şubat 1996, 92 sayfa Bu tez sulak alanların tanımlanması, sulak alanların neden önemli olduğu ve nasıl korunabileceklerini açıklamaktadır. Tanımlama bölümünde Amik Gölü projesi, bu projeden beklenilenlerin ve sonuçta elde edilenlerin karşılaştırılması yapılmıştır. Bir Sulak Alan Koruma Çalışması örneği oluşturmak amacıyla Bafa Gölünde bir sulak alan koruma çalışması geliştirilmiştir. Bu çalışmada, Bafa Gölünün bugünkü ve geçmişteki durumları karşılaştırılmıştır. Bafa Gölünün problemleri, ekonomik, sosyal ve ekolojik boyutları ile Menderes Havzası, Bafa Gölü ve Bafa Sulakalanı kapsamlarında birbirleriyle ilişkileri ortaya konularak tanımlanmıştır. Problem tanımlanmasından sonra, insan kullanımı açısından ve ekolojik açıdan gereklilikleri dengeleyen çözüm önerileri geliştirilmiştir. Bu bölümde ayrıca gerçekleştirilmesi gerekli olan hidrolojik yapı tanımlanmış ve bu yapının gerçekleşmesi için nasıl bir metod izlenmesi gerektiği ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN ASSESSMENT OF WETLAND PROTECTION FROM THE PLANNING POINT OF VIEW Kaman, Işıl Nadire M.S., Department of City Planning Supervisor: Prof. Dr. Duran Taraklı February 1996, 92 pages This thesis tried to explain what wetlands are, why they are important and how they could be protected. In the definition part the case of Amik Lake is evaluated and the expectations from the projects in the Amik Lake and the results gained in the end is compared. In order to determine how a wetland protection study should be, a case study on the Bafa Lake is produced. In this case study Bafa Lake's present and past situations are compared and the problems of the Bafa Lake defined from the different but interrelated grounds of Menderes Basin, Bafa Lake and the Bafa Wetland with their economic, social and ecological dimensions. After problem formulation, the solutions to the problems which are balancing the human needs as well as the natural needs, provided. In this part, determination of the required hydrological structure and methods of supplying this requirements also maintained.