Examination of the expression of the genes of immune system in response to Mannheimia haemolytica bacteria stimulation in lung cells
Akciğer hücrelerinde Mannheimia haemolytica sitimülasyonu sonucu oluşan immun yanıtın gen ekpresyonu ile araştırılması
- Tez No: 565962
 - Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MD. MAHMODUL HASAN SOHEL
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Ziraat, Agriculture
 - Anahtar Kelimeler: Solunum hastalığı, M. haemolytica bakterileri, AM'ler, zatürree, gen ekspresyonu, Respiratory Disease, M. haemolytica Bacteria, Alveolar Macrophages, Pneumonia, Gene Expression
 - Yıl: 2019
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Erciyes Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Tarım Bilimleri Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 87
Özet
M. haemolytica ruminantlarda pnömoni için çok önemli bir patojendir ve in vitro olarak akciğer iltihabı gelişimini incelemek için bir model olarak kullanılabilir. Bu çalışmada, yerel Türkiye ırkı (Akkaraman) akciğerleri mezbahadan toplandı ve alveolar makrofajlar (AM'ler) kullanılan protokole göre izole edildi. Daha sonra, yaklaşık üç farklı dozda Mannheimia haemolytica bakteri kullanıldı (T0: kontrol, T1: 1800, T2: 2700, T3: 5400) bakteri ünitesi ve RNA ekstrakte edildi ve cDNA sentezlendi. Son olarak, doğal bağışıklık ile ilgili yolaklarda oldukça fazla rol oynadıkları bilinen NF-kβ, IL-10, IL-1β, IL-6, IL-8 ve GAPDH genlerinin ekspresyon seviyeleri real-time PCR kullanılarak araştırıldı. Sonuçlarımız, M. haemolytica'nın 24 saat öncesine kadar kültür koşullarında hayatta kalabileceğini ve çoğalabileceğini gösterdi. Gen ekspresyonu analizi, bağışıklık sistemi ile ilgili aday genlerin ekspresyonunun, hem 4 hem de 24 saatlik sürede uygulama grubunda anlamlı şekilde arttığını ortaya çıkardı. Sonuç olarak, çalışmamız ilk kez M. haemolytica'ya maruz kalmanın koyun alveoler makrofajlarındaki bağışıklık yanıtını zamana ve doza bağlı bir şekilde uyardığını ortaya koydu. Bunun yanı sıra, 4 saatlik uygulamalar, tedavilerin çoğunda 24 saatlik uygulamalardan daha yüksek gen ekspresyonu gösterdi; T2 ve T3 tedavi, 24 saatlik IL-1 ve IL-10'un daha yüksek gen ekspresyonunu gösterdi. Üstelik, IL-8, 4 saatlik tedaviye kıyasla 24 saatte bütün tedavilerde daha yüksek gen ekspresyonu gösterdi. Dokulardaki gen ekspresyonunun düzensizliğine göre, akciğer doku hastalıklarını tespit etmek için yeni mRNA biyobelirteçlerini geliştirme ve muhtemelen solunum sistemini M. haemolytica pnömonisinden koruyan antibiyotik yapma kabiliyeti verir.
Özet (Çeviri)
Being a Gram-negative bacterium, Mannheimia haemolytica is causing respiratory diseases in animals and pneumonia which is the must dangers diseases that make a great economic loss. In this study, lungs form a local Turkish breed (Akkaraman) was collected from the slaughterhouse and the alveolar macrophages (AMs) was isolated according to the used protocol. First, the bronchoalveolar lavage (BAL) cells were cultured for 4 hours and washed to obtain 90-95% pure alveolar macrophages. Then, three different doses of Mannheimia haemolytica bacteria were used approximately (T0: control, T1: 1800, T2: 2700, T3: 5400 bacterial unit), then RNA was extracted, and the cDNA was synthesized. Finally, by using the real-time PCR, we investigated the expression levels of NF- (kappa) β, IL-1β, IL-6, IL-8 and IL-10 as they are known to be highly involved in the pathways related to the innate immunity, and GAPDH genes as the reference gene. Our results indicate that most of the treatments showed that higher gene expression of NF-Kβ, IL-1β, IL-6, IL-8, and IL-10 compared with control in 4-h experiments. As well as, 4-h experiments showed higher gene expression than 24-h experiments in most of the treatments, whereas T2 and T3 treatments presented higher gene expression of IL-1β and IL-10 in 24-h. Moreover, IL-8 showed higher gene expression in all treatments in 24-h compared with 4-h treatment. Our results showed that M. haemolytica is able to survive and multiply in the culture condition until 24-h. The gene expression analysis revealed that the expression of candidate genes related to the immune system is significantly increased in the treated group both at 4 and 24-h time point. In conclusion, our study revealed for the first time that the exposure to M. haemolytica stimulates the immune response in the sheep alveolar macrophages in a time and dose-dependent manner.