Phase stability and ordring processes in Fe-Al intermetallics
Fe-Al metallerarası bileşiklerinde faz kararlılığı ve düzenleme süreçleri
  1. Tez No: 56598
  2. Yazar: İLHAMİ AKTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AMDULLA O. MEKHRABOV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Metaller arası bileşikler, düzenlenme süreçleri, psödopotansiyel. vı, Intermetallic, ordering processes, pseudopotential. IV
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
oz Fe- Al METALLERARASI BİLEŞİKLERİNDE FAZ KARARLILI?I VE DÜZENLENME SÜREÇLERİ Aktürk, İlhami Yüksek Lisans, Metalürji Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Amdulla O. Mekhrabov Fe - Al metaller arası bileşiğinin (MAB), a - Fe - Al difüsyon katmanında, oluşum kinetiğinin ve atomların düzenlenme özelliklerinin, enerji özelliklerinin ve yapısal özelliklerinin tespitine çalışıldı. Düzenlenmenin istatistiki termodinamik teorisi, alaşımların elektronik teorisinin psödopotansiyel yaklaşımıyla birleştirilerek, ilave elementlerin (% l'e kadar (atomik)), a - Fe - Al sistemi içerisinde bulunan alüminyumun aktivite özelliklerine etkisi, düzen-düzensizlik dönüşüm sıcaklığına ve Fe~(Al-Me) Me = Si, Ti, Cr, Co, Mn, Ni, Mo, Nb veya Ta atomlarının bölgesel düzenlenme özellikleri üzerine yaptığı etkiler tespit edildi. Bu çalışma, literatürde bulunan deneysel sonuçlarla aynı neticeyi vermiştir. Buna göre ilave elementler iki gruba ayrılabilir. I Grup ilave elementler Me = Si, Ti ve Cr elementleridir. Bu elementler alüminyumun aktivite katsayısını düşürmektedir.Bunun sonucu olarak, Fe-Al MAB' ğinin a - Fe - Al difüsyon katmanındaki kalınlığı veelementler a - Fe içerisindeki alüminyumun aktivite katsayısını yükseltmektedir. Bunun sonucu olarak, Fe-Al MAB katmanındaki kalınlığını ve büyüme hızını artırmaktadır. Bütün ilave elementlerde sıcaklığın 750 °C den 850 °C 'ye yükselmesi alüminyum atomlarının aktivite katsayılarının hafif bir şekilde yükselişine sebeb olmaktadır. Fe-Al - Me üçlü sisteminde, atomlara bağlı düzenlenme özellikleri ile ilgili olarak ortaya çıkan sonuç, Me s Ni,Co, Mn, Cr ilave elementleri, alüminyumun alt-kafes noktalarında yer almakta ve çoğunlukla Fe atomları ile çevrili bulunmaktadır. Geri kalan ilave elementler ise Me = Si, Ti, Mo, Nb, veya Ta demir alt-kafes noktalarında yer almakta ve çoğunlukla Al atomları tarafından çevrelenmektedir. Aynı zamanda bütün ilave elementler B2 düzen - düzensizlik dönüşüm sıcaklığını, ikili Fe- Al sistemine göre yükseltmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PHASE STABILITY AND ORDERING PROCESSES IN Fe-Al INTERMETALLICS Aktürk, İlhami M.S., Metallurgical Engineering Supervisor : Prof. Dr. Amdulla 0. Mekhraboy An investigation is carried out into kinetics of Fe - Al Intermetallics formation at the a - Fe - Al diffusion layer and energetical and structural characteristics of atomic ordering processes in Fe- Al Intermetallics. The statistico-theormodynamical theory of ordering combined with the electronic theory of alloys in pseudopotential approximation are considered in order to predict impurity elements ( up to 1 at. % concentration) effects on the activity characteristics of Al atoms in a - Fe - Al, the order - disorder phase transformation temperature and the characteristics of atomic short- range order in Fe - ( Al - Me ) Me = Si, Ti, Cr, Co, Mn, Ni, Mo, Nb or Ta. The study shows, in agreement with experimental observation in literature, that the impurities with regard to their effect on the activity coefficient of Al atoms may be classified into two groups. Group I impurity elements of Me = Si, Ti, and Cr decrease the activity coefficient of Al atoms and consequently the thickness and growth rate of Fe - Al Intermetallic in a - Fe - Al diffusion layer. It is further found that impurities of Si and Ti are more: effective in decreasing the activity coefficient iiiof Al atoms. Group II impurity elements of Me = Co, Mn, and Ni increase the activity coefficient of Al atoms in a - Fe and therefore the thickness and growth rate of Fe - Al intermetallic layer. The increase in activity coefficient of Al atoms is moderate and exhibited as an increase in the temperature from 750 °C to 850 °C for all impurity elements. The results concerning atomic ordering characteristics in Fe - Al - Me ternary system indicate that, the impurity elements of Me s Ni, Co, Mn or Cr substitute Al sublattice sites and are surrounded mainly by Fe atoms. The remaining impurity elements of Me = Si, Ti, Mo, Nb or Ta, on the other hand substitute Fe sublattice sites and are surrounded by Al atoms. At the same time all impurity elements of Me raise the B2 order - disorder transition temperature relative to that of the binary Fe - Al alloy.