Su kıyılarının ekolojik açıdan değerlendirilmesi ve restorasyonu
Ecological assessment and restoration of shores
- Tez No: 182642
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. TÜLAY AYAŞLIGİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Su kıyıları, yarı karasal ekosistem, su kıyılarının ekolojik açıdan önemi, bozulmalar, restorasyon çalı maları, Shores, semi terrestric ecosystem, ecological importance of shores, destructions, restoration works
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 180
Özet
Su kıyıları, sulara ait ekosistemler ile karalara ait ekosistemler arasında geçi bölgeleriniolu tururur. Su kıyısı tipleri olan alçak-basık kıyılardan; plajlar ve sulak alanlar, dar-yüksekkıyılar, göl ve akarsu kıyıları ile eski kıyılar yarı karasal ekosistemlerdir.Yarı karasal ekosistemler olan su kıyıları, flora ve fauna için ya am mekanı (habitat)olu tururlar. ki ekosistem arasında geçi bölgesi olması nedeniyle her iki ekosisteminde türve biyolojik çe itlilik bakımından birçok özelliklerini barındırırlar. Ayrıca kıyı eridinikoruma ve erozyon kontrolü, ta kın koruması, su ve çevre kirlili ini önleme, rüzgar vefırtınadan koruma ve mikroiklim gibi bir çok fonksiyonları vardır. Ancak su kıyıları anılan buekolojik önem ve i levlerini yapılan tahribatlar ve bozulmalar ile yerine getirememektedir. Butez kapsamında, su kıyılarının ekolojik açıdan ne kadar önemli oldu u belirtilerek, meydanagelen bozulmalar ve nedenleri ile su kıyılarında yapılacak restorasyon çalı maları hakkındabilgi verilmi tir. Bitkiler kullanılarak yapılan restorasyon çalı malarından olan biyolojikonarım teknikleri açıklanmı , Dünya ve Ülkemizden restorasyon çalı maları örnekleri veplanlama ilkeleri verilmi tir.Sonuç ve öneriler kısmında ise, su kıyılarının ekolojik açıdan de erlendirilmesi ilerestorasyon çalı malarının sürdürülebilirli inin sa lanması için sonuç ve öneriler getirilmi tir.
Özet (Çeviri)
Shores create transfer area between aquatic and terrestric ecosystems. In Coastal Areas Law1990, low shores which are beaches and wetlands, narrow-high shores, which are fjord, riaetc., defined as a types of shore. Lakeshores, riparian and old shores are also types of shoresin the references and Coastal Areas Law. All of them which are saying above are semiterrestric ecosystems.An ecological point of view shores which can be classified in the semi terrestric ecosystemconstitutes habitat for flora and fauna. Because of the transfer areas between aquatic andterrestric ecosystems contain various species and biodiversity. Furthermore, shores have a lotof functions from shore protection, erosion controlling, flood, water and environmentalprevention, wind and storm conservation, to creating of local climate. Due to the destructionand deformation of shores, ecological importance of them which are defined above failed tofulfill functions. This research comprise ecological importance, occurring of destructions andreasons of the shores, and vegetation restorations works especially using biological techniquesin this area. Moreover planning principles and restoration application examples are givenfrom the world and our country, Turkey.Ecological importance of shores and sustainable restoration works were assessed in the finaland suggestions section of the thesis.