Static aeroelastic tailorine of composite wine boxes
Kompozit kanat kutularının statik aeroelastik özelliklerinin geliştirilmesi
- Tez No: 56600
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MEHMET A. AKGÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Astronomi ve Uzay Bilimleri, Astronomy and Space Sciences
- Anahtar Kelimeler: Statik Aeroelastisite, Iraksama, Kanat Kutusu, Sonlu Elemanlar Yöntemi, Kompozitler, Öne-Süprüklük, Static Aeroelasticity, Divergence, Wing Box, Finite Element Method, Composites, Forward-Sweep
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
oz KOMPOZIT KANAT KUTULARININ STATİK AEROELASTIK ÖZELLİKLERİNİN GELİŞTİRİLMESİ ERTÜRK, Cevher Levent Yüksek Lisans, Havacılık Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Mehmet A. Akgün Temmuz 1996, 71 sayfa. Bu tezde, kompozit kutu kirişlerin statik aeroelastik özellikleri geliştirilen bilgisayar programıyla analiz edilmiştir. Deneme yanılma methodu ile ıraksama kısıü varlığında en az ağırlık tasarımı gerçekleştirilmiştir. Değişken sayıda iç kiriş, sinir ve takviye çubuğuna sahip kanat kutusu kirişi sonlu elemanlar yöntemi ile ve klasik laminasyon teorisine uygun olarak modellenmiştir. Aerodinamik yükler, iki boyutlu potansiyel akım çözümünün şerit teorisi ile sonlu açıklıktaki kanada uygulanmasıyla bulunmuştur. Öne-süprük kanatlar için ıraksama hızının önemi vurgulanmıştır. Kullanılan malzemenin kompozit olmasının izotropik olmasına göre daha avantajlı olduğu gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT STATIC AEROELASTIC TAILORING OF COMPOSITE WING BOXES ERTÜRK, Cevher Levent M.S., Department of Aeronautical Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Mehmet A. Akgün July 1996, 71 pages. In this thesis, a computer code is developed to investigate static aeroelastic characteristics of a composite wing box. Minimum weight design subjected to a divergence constraint is achieved by a trial and error method. The wing box having a variable number of spars, ribs and stringers is modeled with the finite element method using classical lamination theory. 2-D potential flow solution is extended in spanwise direction with strip theory in order to compute aerodynamic loads. The importance of divergence speed for forward-swept wings is emphasized. The advantage of using composites instead of isotropic materials is demonstrated.