Properties of polyethylene-polypropylene blends
Polietilen-polipropilen alaşımlarının özellikleri
- Tez No: 56611
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜNERİ AKOVALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Poisson Oram, Mekanik Özellik, Yüzey Enerjisi, Alaşım, LDPE, Poisson's Ratio, Mechanical Property, Surface Energy, Blend, LDPE, PP. IV
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
ÖZ POLİETİLEN-POLİPROPİLEN ALAŞIMLARININ ÖZELLİKLERİ Uluşahin, Canan Yüksek Lisans, Kimya Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Güneri Akovak Mart 1996, 56 sayfa Bu çalışmada, düşük yoğunluklu polietilen(LDPE) ve polipropilen(PP) alaşımlarının statik ve dinamik mekanik özelliklen incelenerek yüzey özellikleri ile karşılaştırıldı. Hazırlanan alaşımların uyum dereceleri araştırıldı. Tek yönlü çekme testleri süresince Poisson oram değerleri, strain gage'ler kullanılarak belirlendi. LDPE-PP alaşımlarının yüzey özelliklerindeki değişmeler, değme açısı ölçümleri ile incelendi ve ölçümler sonunda alaşımların yüzey serbest enerji değişimlerindeki artışın belli bir düzende olmadığı gösterildi. En yüksek yüzey serbest enerji değeri, yüzde 50 LDPE içeren alaşım için bulundu. Alaşımların karakterizasyonu, DSC ve FTIR spektroskopisi ile yapıldı. Değme açısı, Poisson oram ve çekme testleri sonuçlan ideallıkten sapma metodu ile sunuldu. Yüzde 25 ve yüzde 50 LDPE içeren alaşımların çekme dayanımı ve elastik modül değerlerinde artış gözlendi. FTIR ve DSC analizleri sonucunda, alaşımların spektrum ve termogramlarının saf örneklere ait değerlerin toplamı olduğu saptandı ve bu da düşük uyum derecesinin göstergesi olarak yorumlandı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PROPERTIES OF POLYETHYLENE-POLYPROPYLENE BLENDS Uluşahin, Canan M. S., Department of Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Güneri Akovalı March 1996, 56 pages In this study, blends were prepared from Low Density Polyethylene(LDPE) and Polypropylene(PP) and their static and dynamic mechanical properties were examined which were compared with surface properties obtained. Degree of compatibilities of the prepared blends was investigated. Poisson's ratio values were measured by using strain gages during uniaxial tensile testing. Changes in surface properties of LDPE-PP blends were investigated by contact angle measurements which indicated that surface free energies increase for blends in a non-linear fashion. The maximum surface free energy value was found for blend with 50 percent LDPE content. Characterization of blends were done by Differential Scanning Calorimetry(DSC) and FTIR spectroscopy. The results of contact angle measurements, tensile tests and determination of Poisson's ratio were presented by use of deviation from additivity method. Unexpected synergistic increase in modulus and tensile strength was observed for blends with 25 and 50 percent LDPE content which probably resulted from evolution of a partially miscible multicomponent-multiphase system. After FTIR and DSC analysis, spectra and thermograms obtained for blends as superposition of the parent homopolymers indicate poor degree of compatibility. III