Grindability of mixtures of pure minerals
Mineral karışımlarının öğütülebilirliğinin belirlenmesi
  1. Tez No: 56612
  2. Yazar: CAFER TURGUT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ İHSAN AROL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Öğütme, Boyut küçültme, Öğütülebilirlik VI, Grinding, Size Reduction, Grmdability. IV
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
ÖZET MINERAL KARIŞIMLARININ Ö?ÜTÜLEBİLÎRLİ?İNİN BELİRLENMESİ Turgut, Cafer Yüksek Lisans, Maden Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç.Dr. Ali ihsan Arol Ağustos 1996, 76 Sayfa Öğütülebilirlik cevher hazırlama endüstrisinde minerallerin öğütmeye karşı direncini ifade eder. Bir çok öğütülebilirlik testleri mevcut olmasına rağmen bunların çoğunluğunun uygulama alanları sınırlıdır. Öğütülebilirlik yöntemleri arasında en yaygın olarak kullanılanları Bond ve Hardgrove öğütülebilirlik yöntemleridir. Bunlardan Bond öğütülebilirlik yöntemi değirmenlerin enerji tüketimi hesaplama avantajına sahiptir. Fakat uygulaması daha fazla zaman gerektirir, öte yandan Hargrove öğütülebilirlik yöntemi daha kolay uygulanabilir. Ancak malzemelerin mukayese ile öğütülebilirliğine dayanan bu yöntem, değirmenlerin enerji tüketimi hakkında herhangi bir bilgi vermez. Çeşitli saf minerallerin, ve onların fldli-üçlü karışımlarının mukayeseli öğütülebilirlik değerlerim elde edebilmek için standard ve hacimsel olmak üzere Hardgrove öğütülebilirlik yöntemi kullanılmıştır. Bunun yanısıra öğütülmüş ürünlerin çeşitleri ve miktarıda ayrıca çalışılmıştır. Hacimsel öğütülebilirlik indeks değerlerinin saf mineral olarak incelenen kalsit için 15.30, pirit için 1 1.63, manyetit için 9.49 ve kuvars için 4.98 olduğu tespit edilmiştir. Bu minerallerin standard öğütülebilirlik indekslerinin de aynı sıraya göre değiştiği gözlenmiş olmaklaberaber, sayısal değerleri azalmıştır. Her iki metodla incelenen mineral karışımlarının öğütülebilirlik indeks değerlerinin İse kendilerini oluşturan saf minerallerin öğütülebilirlik indeks değerlerinin arasında olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak, Hardgrove öğütülebilirlik yönteminin incelenen malzemeleri tutarlı olarak karşılaştırdığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT GRINDABILITY OF MDCTURES OF PÜRE MINERALS Turgut, Cafer M.S., Department of Mining Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ali İhsan Arol August 1996,76 Pages Grindability measurement operations are widery used in mineral processing industry to determine the resistance of materials to comminution. Ahhough several methods have been devetoped for performing grindability tests, many of them have limited appKcations. The most commonry used grindability test methods are the Hardgrove and Bond grindability methods. Of these, Bond grindability has the advantage of predictmg energy consumption of the milis; however, the procedure of its application requires an excessive time. On the other hand, Hardgrove grindability method has an advantage of easy performance. But, Hardgrove grindability method, based on the comparative grindability of materials, does not give any information about energy consumption of the milis. To determine comparable grindability vahıes, grindability of the various püre minerals as weU as their binary and ternary mktures were investigated using Hardgrove mfll vvith two methods, namery, volumetric and standard. Besides the grindability tests, amount and type of ground products of mineral mixtures were also studied. Volumetric grindability indexes of the püre cafcite, pyrite, magnetite and quartz were found to be 15.30, 11.63, 9.49, and 4.98, respectivery. The IIIgrindability index order for these minerals was the same in standard tests, yet their grindability index values decreased. In the case of grindability indexes of minerals mixtures investigated by two methods, it was found that grmdability indexes of mixtures are within the range of grindability indexes of pure components making up the mixtures. As a result, Hardgrove grindability tests showed consistent grmdability values for the studied materials.