Thermal properties of polyethylene and polypropyln blends
Polietilen ve polipropilen karışımlarının ısıl özellikleri
  1. Tez No: 56732
  2. Yazar: ARZU ATALAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TEOMAN DİNÇER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: LDPE, HDPE, HDPEbranch, HDPErigidex, HMWPE, DSC, Polimer Kanşımı, Sferulit, Kristallerime, Kokristallenme VI, LDPE, HDPE, HDPEbranch, HDPEngidex, HMWPE, DSC, Polymer Blend, Spherulite, Crystallization, Cocrystallization IV
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
öz POLİPROPİLEN VE POLİETİLEN KARIŞIMININ ISIL ÖZELLİKLERİ Atalay, Arzu Yüksek Lisans, Kimya Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Teoman Tinçer Haziran 1996, 75 sayfa Günümüzde, polietilen ve polipropilen kanşrmlan endüstrinin bir çok alanında kuUanılmaktadır. Bu karışımlar üzerinde yapılan çalışmalara olan ilgi gün geçtikçe artmaktadır. Bu çalışma, polipropilen ve polietilenin çeşitli oranlardaki kanşımlannm ısıl özelliklerini kapsar. İzotaktik polipropilen molekül ağırlıkları farklı beş tip polietilenle eritilerek kanştınldı; (LDPE, HDPE, HMWPE, HDPErfgidex, HDPEbranch). Kanşrmlar üzerinde, çelik plakaları suya atarak hızlı soğutma ve plakaları oda sıcaklığında tutarak yavaş soğutma olmak üzere iki ayrı soğutma yöntemi uygulandı.Örneklerin ısıl özellikleri DSC ile analiz edildi. Ölçümler 10°C/min ( hızlı soğutma) ve 2°C/min ( yavaş soğutma) ısıtma ve soğutma hızlarıyla yapıldı. Sonuçlar yavaş soğutmayla yapılan taramanın daha detaylı bilgi verdiğini gösterdi. Kristal yüzdelerin hesaplanabilmesi için termogramlardan erime entalpileri elde edildi. Bazı kanşımlann ekzotermlerinde tek tepe noktasının görülmesi, iki ayrı kristallerime noktalarının üst üste binmesi veya birlikte kristallerime olarak açıklandı. Optik mikroskop altında, kanşımlann kristallenmeleri arasındaki farklılıklar gözlendi. Lamlar, cam kapakla üzerlerini kapatarak oda sıcaklığında yavaş soğutma, ( l°C/min ) ve çelik plaka üzerinde ani soğutma, ( 35°C/min ) olmak üzere iki ayn koşulda hazırlandı. Farklı oranlardaki kanşımlann sferuhtlerinin büyüklükleri incelendi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THERMAL PROPERTIES OF POLYETHYLENE AND POLYPROPYLENE BLENDS Atalay, Arzu M. S., Department of Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Teoman Tinçer June 1996, 75 pages Blends of polyethylene and isotactic polypropylene (PE/iPP) are now used commercially because of their several uses in the industry. Studies on these blends have a growing interest. This study covers the thermal properties of polypropylene and polyethylene at various blending ratios. Isotactic polypropylene was melt blended with five types of polyethylenes differing in molecular weight, (LDPE, HDPE, HMWPE, HOPEn^, HOPE^d,). Two different cooling procedures were applied on the blends, fast cooling by putting steel plates into the tap water, slow cooling with air. IllThermal properties of the samples were analyzed by DSC. Measurements were carried out with a heating and cooling rate of 10°C/min (fast cooled) and 2°C/min (slow cooled). The results showed that slow cooling gave more detailed information. Melting enthalpies were evaluated from the thermogram to calculate the percent crystallimties. The two reasons for the single-peak character in the exotherms of some blends were can be explained as; overlapping of the two crystallization peaks or cocrystallization. Under the light microscope, the differences in ciystallinities of the blends were observed. Slides were prepared under two different cooling conditions, one way was slow cooled at room temperature by covering it with a glass plate, ( l°C/min) and the other one was quenched on a platen plate, ( 35°C/min). The size of the spherulites were examined at different blending ratios.