Anionic polymerization of monoisocyanates
Monoizosiyanatların anyonik olarak polimerleştirilmeleri
  1. Tez No: 56620
  2. Yazar: N.NURÇİN ÇEVİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ USANMAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Phenylisocyanate, Anionic Polymerization, Complex Base, Isocyanurate. IV
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
öz MONOiZOSiYANATLARIN ANYONİK OLARAK POLiMERLESTiRiLMELERi Çevik, N.Nurçin Doktora, Kimya Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Ali Usanmaz Aralık 1996, 146 sayfa Bu çalışmada, fenilizosiyanat vakum altında -20°C ve 0°C de kompleks baz (NaNhyt-BuONa) ile çözücüsüz ve THF çözücüsü içinde polimerleştirildi. Yüzde dönüşüm, -20°C de, polimerieşme zamanının ilk 180 dakikasında düşük bir hızla 32%' e kadar arttı, sonra daha yüksek bir hızla 86%' a kadar ulaştığı gözlendi. 0°C de ise yüzde dönüşüm tekrarlanabilen veriler vermediği, fakat, 30 dakikalık polimerileşme sürecinden sonra en yüksek dönüşümün 52% olduğu gözlendi. THF çözücüsünde yapıla* polimerleşmede, toplam yüzde dönüşüm, polimerleşme zamanının ilk üç saatinde yüksek bir hızla 44%'e kadar arttı, sonra hızdaki artış daha yavaş olarak devam edip 9 saat sonra 58% dönüşüme ulaştı.Elde edilen ürünlerin yapılan hakkındaki bilgiler, FT-1R, NMR, DSC, TGA,Kütle Spektroskopisi ve X-ışmlan Toz Saçılma Metodu ile incelendi. Polimerleşme ürünlerinin büyük olasılıkla değişik erime noktalı, halkasal yapıda trimer ve polimer içeren doğrusal yapıda polimerler olduğu gözlendi. Elde edilen polimerlerin ve diğer ürünlerin ısısal bozunma mekanizmaları DSC, TGA ve DP-MS ile incelendi. Isısal analizler, elde edilen ürünlerin 200-21 0°C ' de bozunmaya başladıklannı gösterdi. DP-MS analizi ise, çalışılan tüm maddelerde monomere bozunmanın temel reaksiyon ürünü olduğunu gösterdi. Çalışılan sıcaklık aralığında camsı geçiş sıcaklığının olmadığı gözlendi. Anahtar Kelimeler. Fenilizosiyanat, Anyonik Polimerleşme, Kompleks Baz, Izosiyanurat vı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ANIONIC POLYMERIZATION OF MONOISOCYANATES Çevik, N.Nurçin Ph.D., Department of Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Ali Usanmaz December 1996, 146 pages In this work, phenylisocyanate was polymerized in bulk and in solution (in THF) by complex base, (CB), NaNH2 /t-BuONa at -20°C and 0°C under vacuum condition. The percent yield for bulk polymerization at -20°C, first increased with a slow rate reaching to 32% conversion in 180 min., then the rate increased to a conversion of 86%. The percent yield with time did not give reproducible data at 0°C, but a maximum conversion of 52 % was obtained after 30 min. polymerization time. For solution polymerization in THF, total percent conversion increasedwith a high rate at first three hours of the polymerization time to a conversion of 44%, then with a slower rate reaching conversion of 58% in 9 h. The obtained products were investigated by FT-1R, NMR, DSC, TGA, Mass Spectroscopy and X-Ray Powder Diffraction Methods to obtain information about the nature of the products. It was observed that, polymerization products are most probably the mixture of linear polymer with different melting points, cyclic polymer and/or trirner. Thermal degradation mechanism of polymers and other products obtained were studied by using DSC, TGA and DP-MS. Thermal analysis showed that all products obtained begin decomposing at around 200-210 °C. DP-MS analysis showed that degradation to monomer is the main reaction product for all samples studied. No glass transition temperatures were observed in the temperature interval studied.