John Holland Kişilik Envanteri bakış açısıyla çalışan kişiliği ve kariyer seçimi arasındaki ilişki üzerine bir inceleme: Şanlıurfa ili örneği
An investigation on the relationship between employee personality and career choice within the perspective of John Holland personality inventory: An example of Şanliurfa province
  1. Tez No: 566206
  2. Yazar: İRFAN İLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FERİT KÜÇÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kişilik, Kariyer, Meslek, John Holland, Personality, Career, Occupation, John Holland
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Kariyer seçimi bireyler açısından oldukça önemlidir ve yapılan bu meslek seçimi bireyin yaşamının tüm alanlarını etkilemektedir. Kişinin bütün hayatını etkileyen meslek seçimi kişinin kendi kişilik ve yeteneklerinden ziyade birçok dışsal faktör tarafından etkilenmekte ve bireyin yaptığı seçime yön vermektedir. Bu sebepten dolayı kişi ilgi alanı ve kişilik tipine uymayan bir meslek yapmak zorunda kalır. Bireylerin kendi arzu ve istekleri dışında seçtikleri meslekleri ve kişilikleri arasında uyumsuzluklar yaratmakta ve bireyin iş yaşamını olumsuz yönde etkilemektedir. Kişilerin kariyer seçimi ile ilgili kararları genel olarak üniversite okumadan önce birçok çeşitli dış etmen tarafından şekillenmeye başlar ve üniversite eğitiminden sonrada deneme, yanılma yoluyla devam eder. Bu bilgiden hareketle çalışan ve mesleğini seçmiş meslek erbabının yapmış oldukları meslek ve kişilikleri arasındaki uyum John Hollandın kategorize ettiği kişilik kuramı üzerinden incelenmiştir. Çalışmanın genel amacı, Şanlıurfa ilinde ikamet eden ve çalışan bireylerin kariyer yani meslek seçimlerini belirlemek ve bu meslek tercihinin kişilik tipleriyle uyumlu olup olmadığını araştırmaktır. Anket tekniğiyle toplanan veriler analiz edilmiş ve analizin sonucunda John Holland kişilik envanteri mantığına dayanak çalışanların kişilik tipleri ile meslek seçimleri arasında genel anlamda uyumluluk ve ilişki olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Career choice is highly crucial for individuals and this choice affects all domains of an individual's life. Career choice that affects a person's whole life is influenced by many external factors rather than a person's own personality and abilities and directs the choices the individual makes. For this reason, a person may or has to make a career that does not match his/her interests and personality type. This creates inconsistencies between the career the individuals choose involuntarily and their personalities and negatively affects the business life of the individuals. Decisions regarding career choice of individuals generally begin to be shaped by many external factors before studying at university and advances by trial and error after the university education. Based on this information, the harmony between the occupations and personalities of the employees who have chosen their career has been examined through the theory of personality categorized by John Holland. The overall aim of the study is to determine the career choices of the individuals residing and working in the province of Sanliurfa and to investigate whether this career questionnaire technique were analyzed and it was found as a result of the analysis that there was a harmony and relationship between the personality types and career choices of the employees, based on the John Holland personality inventory, in general terms.