Beden eğitimi ve spor yüksek okulunda okuyan öğrencilerin çoklu zeka alanları ile holland kişilik tipleri arasındaki ilişkinin araştırılması
Searching relatiorship between personality types holland with multiple intelligences at high school students in physical education and high school sports
- Tez No: 333483
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KEMAL FİLİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Beden eğitimi ve spor yüksek okulu, zeka, kişilik, Physical Education and High School Sports, İntelligence, personality
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 215
Özet
Bu araştırmanın amacı, Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu öğrencilerinin çoklu zeka alanları ile Holland kişilik tipleri arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Araştırma grubunu; Gazi Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi ve Kırıkkale Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulunda öğrenim gören 282 erkek ve 228 bayan olmak üzere 510 öğrenci oluşturmaktadır. İlk olarak araştırmanın amacına ilişkin mevcut bilgiler, literatürün taranmasıyla sistematik bir şekilde verilmiştir. Böylece konu hakkında teorik bir çerçeve oluşturulmuştur. İkinci olarak araştırmanın amacına ulaşmak için Howard Gardner tarafından geliştirilen ve Gonce Seber tarafından Türkçeleştirilerek geçerlilik ve güvenilirliği yapılmış olan ?Çoklu Zeka Alanlarında Kendini Değerlendirme Envanteri? uygulanmıştır. Envanter 80 sorudan oluşmaktadır. sekiz zeka alanı ve her zeka alanından on soru mevcuttur. Yine araştırmada öğrenci kişilik tiplerini belirlemek amacıyla John Holland tarafından geliştirilen ilgi alanları envanteri olan güvenilirlik ve geçerlilik çalışmaları yapılmış olan kendini araştırma ölçeği kullanılmıştır. Envanter 90 sorudan oluşmaktadır. Altı kişilik tipi ve her kişilik tipine ait 15 soru mevcuttur. Verilerin çözüm ve yorumlanmasında çeşitli değişkenler dikkate alınarak mutlak değerleri ve yüzdelik dilimleri hesaplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde ve hesaplanmış değerlerin bulunmasında SPSS (Statistical package for social sciences) paket programı kullanılmıştır. Beden eğitimi ve spor yüksek okulu öğrencilerinin cinsiyet değişkenine göre, öğrenim gördükleri bölüm değişkenine göre ve genel değerlendirme sonucunda ağırlıklı olarak bedensel kinestetik zeka ve sosyal zeka düzeylerinin yüksek olduğu sonucu ortaya çıkmıştır. Beden eğitimi ve spor yüksek okulu öğrencilerinin cinsiyet değişkenine göre, öğrenim gördükleri bölüm değişkenine göre ve genel değerlendirme sonucunda ağırlıklı olarak araştırıcı kişilik tipi, sosyal kişilik tipi ve gerçekçi kişilik tipi diğer kişilik tiplerine oranla daha baskın çıkmıştır. Bu sonuçlar ışığında beden eğitimi ve spor yüksek okulu öğrencilerinin bedensel kinestetik zeka ve sosyal zeka düzeylerinin yüksek olması ve araştırıcı kişilik, sosyal kişilik ve gerçekçi kişilik tipinin baskın olması aralarında pozitif yönlü anlamlı bir ilişkinin olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this search is to search relationship between multiple intelligences at high school students in physical education and sport. The group of this search is composed inculuding 282 males and 208 female students they are 510 students studing at Gazi University, Ankara University, Hacettepe University and Kırıkkale University physical education and high school sports. Firstly, the current information about the purpose of this study is learned systematically by searching the literature. In this way , a theorical limitation about the topic has been reached. Secondly, to realize the purpose of the study; ?self-assesment inventory of the areas of multiple intelligences? that have been made validity and reliability and was translated into Turkish by Howard Gardner was used. The inventory consisty of 80 questions. There are 8 intelligence areas of intelligence. Again in research, in order to determine the personality types of students; the scale of self ? research thad had been made validity and reliability and that was inventory of areas of intest and was developed by john Holland was used. İnventory consists of 90 questions. There are six personality types and consists of 15 questions each of the six personality types. In solition and interpretation of data, absolute walues and percentage scules was calculated by taking into account wariables SPSS (Statistical Package for Social Sciences) was used in the evaluation of the data and the calcutated. According to variable of gerder at high school students in physical education and sport and they study the veriable section and in a result of the overoll evalvation, maily their kinesthetic intelligence and social intelligence are in high levels. According the veriable of gender at high students in physicial education and sports and they study the veriable section and in a results of the overollv evalvation mainly investigative personality type and social personality type and realistic personality type are much more dominant than the other personality types. These results present that. There is a positive carrelation between having dominant of investigative personality type, social personality type and realistic personality type with high of the level of social intelligence and kinesthetic intelligence.