Çevresel inhibisyon fenomeninin kutanöz sessiz periyod yöntemiyle test edilmesi
Surround inhibition phenomenon tested by the method of cutaneous silent period
  1. Tez No: 566227
  2. Yazar: ŞENAY AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MERAL KIZILTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: Cutaneous silent period (CSP), Surround inhibition (SI), somatosensory evoked potentials (SEP)
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sinir Bilimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Elektronörofizyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Motor sistem için aktive edilmiş nöral ağ etrafındaki alanda uyarılabilirliğin baskılandığı çevresel inhibisyon (Çİ) spesifik hareketlerin seçilmesi için motor komutların odaklandığı fizyolojik bir mekanizmadır. Daha önce Çİ mekanizması duyusal ve motor sistemlerin incelendiği çeşitli paradigmalar ile test edilmiştir. A-delta (A-δ) lif aracılı bir spinal inhibitör refleks olan kutanöz sessiz periyod (CSP), yüksek yoğunluklu afferent stimülasyon sonrasında gelişmiş kutanömusküler refleks olarak kabul edilir. Bu çalışmada nörofizyolojik bir yöntem olarak CSP' de ikili uyarım sonucu oluşan refleks özelliklerin Çİ fenomeni açısından incelenmesi hedeflendi. Yöntem: Bu çalışmaya, sağ elini kullanan on dokuz sağlıklı birey (Kadın:10, Erkek:9, ortalama yaş: 36,00 ± 6,31, yaş aralığı: 23-47) dahil edildi. Çalışmada daha önce somatosensöryel uyarılmış potansiyeller (SEP) için uygulanmış paradigma kullanılarak CSP' nin elde edilmesi sırasında ortaya çıkabilecek değişiklikler incelendi. Elektomiyografik (EMG) CSP kayıdı yüzük elektrotları kullanılarak komşu iki sinirin tek tek ve birlikte II / III (Median sinir-M) ve V (Ulnar sinir-U) ağrılı, tekrarlayan nosiseptif uyarımını takiben istemli kası sırasında sağ ve sol elin abductor pollicis breves (APB) ve abductor digiti minimi (ADM) kaslarına yerleştirilen yüzeyel elektrotlar ile alındı. Ortalaması alınan ve rektifiye edilen CSP başlangıç ve sonlanım latansları, CSP süre, EMG supresyonu değerlendirildi. Aynı bireylerde duyusal eşiğin üç katı yoğunluğunda, median ve ulnar sinirin tek tek ve birlikte bilekten uyarımı ile kortikal SEP N20 yanıtları elde edildi. SEP N20 latans ve genlik değerleri belirlendi. Bulgular: Tüm olgularda median ve ulnar sinirin birlikte uyarımı ile elde edilen N20 SEP amplitüd değeri, tek uyarımları ile elde edilen N20 SEP amplitüd değerlerinin aritmetik toplamından daha küçük olduğu saptandı (R-p:0,048, L-p:0,0041). Benzer şekilde median ve ulnar sinirin birlikte uyarımı ile APB ve ADM kas kayıtlı CSP yanıtlarında CSP süresinde tek tek uyarımları ile arasında anlmalı bir fark olmadığı ve tek tek uyarımlarının aritmetik toplamlarından küçük olduğu saptandı (R-p:0,001; L-p:0,001). Sonuç: Sağlıklı bireylerde CSP' ye çevresel inhibisyon penceresinden bakmaya çalıştığımızda ikili uyaranla oluşturulan CSP yanıtlarında sürenin her bir sinirin ayrı ayrı uyartılması ile elde edilen yanıt sürelerinden farklı olmaması ve bunların aritmetik toplamına ulaşmaması bu öngörümüzü ispatlamakta uzak olduğumuzu göstermektedir. Ancak verilerimizin hem refleks mekanizma hem de spinal devreler ve inhibitör sistemlerin tanınmasına yönelik bir pencere açabileceği kanısındayız. Anahtar Sözcükle: Kutanöz sessiz periyod (CSP), çevresel inhibisyon (Çİ), somatosensöryel uyarılmış potansiyeller (SEP),
Özet (Çeviri)
Purpose: Surround inhibition (SI), where excitability is suppressed in the area around the activated neural network for the motor system, is a physiological mechanism by which motor commands are focused to select of specific movements. Previously, the SI mechanism has been tested with various paradigms in which sensory and motor systems are examined. The cutaneous silent period (CSP), an A-delta (A-δ) fiber-mediated spinal inhibitory reflex, is considered an advanced cutaneous motor reflex after high-intensity afferent stimulation. In this study, we aimed to investigate the reflex properties of CSP as a neurophysiological method due to dual stimulation, in terms of SI phenomenon. Methods: In this study, right handed nineteen healthy individuals (Female: 10, Male: 9, mean age: 36.00 ± 6.31, age range: 23-47) were participated in the study. Changes were examined the that may occur during the acquisition of CSP by using the paradigm previously applied for somatosensory evoked potentials (SEP). Electromyographic (EMG) CSP recording was performed with superficial electrodes placed on the abductor pollicis breves (APB) and abductor digiti minimi (ADM) muscles of right and left hand during voluntary muscle activity, following painful and repetitive nociceptive stimulation of digit II/III (Median nerve-M) and V (Ulnar neve-U) of the adjacent two nerves one by one and together using ring electrodes. CSP onset and end latency, CSP duration, and EMG suppression of the averaged and rectified CSP responses were evaluated. In the same individuals, cortical SEP N20 responses were obtained by stimulating the M and U nerves individually and together from the wrist at three times the intensity of the sensory threshold. SEP-N20 latency and amplitude values were determined. Results: In all cases, the amplitude of SEP-N20 obtained by dual stimulation of the M and U nerve was found to be smaller than the arithmetic sum of the SEP-N20 amplitude values obtained by individual stimuli of M and U nerves (R-p: 0.048, L-p: 0.0041). Similarly, There was no significant difference CSP duration between dual stimulation and individual stimulation of the M and U nerves, and the CSP duration obtained by dual stimulation of the M and U nerve were smaller than the arithmetic sum of the data obtained by individual stimulation of the M and U nerve in the CSP responses that recorded in APB and ADM muscle (R-p: 0.001; L-p: 0.001). Discussion: In healthy individuals, When we try to look at CSP from the environmental inhibition window, the fact that the duration of the CSP responses generated by dual stimuli is not different from the duration of the CSP responses obtained by stimulating each nerve separately and also it does not reach their arithmetic sum. These results show that we are far from proving this prediction. However, we believe that our data may open a window for the recognition of both reflex mechanism and spinal circuits and inhibitory systems.